La intel·ligència electoral

  • Canvi radical d'última hora al ChatGPT, perquè ja dóna la font d'una informació que actualitza constantment i que ja no s'atura al setembre del 2021

Andreu Barnils
21.05.2023 - 01:50
Actualització: 21.05.2023 - 09:39
VilaWeb
Imatge del debat electoral a Girona (Foto: ACN)

Una de les grans crítiques que es feien a la intel·ligència artificial del ChatGPT és que no donava mai la font d’on treia la informació, informació que molt sovint s’inventava i que, a sobre, tot just recollia fins el setembre del 2021. Però d’ençà d’aquesta setmana els usuaris plus ja poden accedir a uns nous serveis; uns serveis que inclouen informació actualitzada, fonts d’informació i reconeixement (sense necessitat d’inventar-se res) que no en sap prou, de la matèria. Ahir dissabte en vaig fer la prova i he de dir que he quedat bastant convençut d’uns resultats que no són perfectes, però que ja no són invencions.

A la tarda vaig fer preguntes en anglès sobre les pròximes eleccions municipals a Catalunya per mirar d’entendre què hi trobaria un periodista nord-americà que no conegués la nostra realitat i que hagués d’escriure un article de prou nivell amb l’ajuda del ChatGPT. O, com a mínim, que l’ajudés a caminar. I el resultat és convincent. Traduït al català, i editat [solament hi he afegit les dades de batlles i regidors del 2019], és aquest:

“Com a periodista polític, quina diries que és la importància de les eleccions municipals de Catalunya?”

“Les pròximes eleccions municipals catalanes del 2023 tenen una importància significativa en el panorama polític de Catalunya i d’Espanya. Aquestes en són algunes de les raons clau:

1.  El partit independentista, Junts per Catalunya, que es va retirar del govern l’octubre del 2022, preveu de guanyar les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona i a l’interior de Catalunya. (1)

2. Cal destacar la competició entre Esquerra Republicana i Junts. A les eleccions del 2019 la batalla va ser força equilibrada entre aquests dos partits, amb Junts lleugerament al davant. [Junts va aconseguir 370 batlles i ERC 359.] En aquestes eleccions aquests dos partits es presenten a molts municipis de Catalunya: Esquerra a 804 i Junts a 728. (2)

3. Junts se centra estratègicament en qüestions com el moviment independentista i les deficiències al servei de rodalia, i critica tant els governs catalans com els espanyols per aquestes pertorbacions. L’objectiu és de mantenir el lideratge a la Catalunya interior. (3).

4. Candidats clau: Per a poder obtenir la majoria a Barcelona, Junts ha demanat a Xavier Trias, jubilat i ex-alcalde de la ciutat, que torni a presentar-se. La seva candidatura, tot i que no mostra explícitament el logotip de Junts, ha fet créixer el nombre de vots de les enquestes, amb la possibilitat que augmentin els vots el dia de les eleccions. (4 i 5)

5. Batllia: La batllia és el punt fort d’aquestes eleccions. Trias ha declarat que tan sols acceptaria el càrrec d’alcalde si el seu partit era el grup més votat –possible al·lusió a l’acord d’Ada Colau del 2019 amb els socialistes i l’ex primer ministre francès Manuel Valls perquè li donessin suport per a ser alcalde, malgrat que Ernest Maragall d’Esquerra Republicana havia obtingut més vots. (6)

6. Consideracions regionals. A Girona pot haver-hi un nou camp de batalla, si la candidata de Junts hi  mantenir el primer lloc –els socialistes van passar al tercer lloc el 2019, darrere l’esquerra independentista Guanyem Girona. El nou candidat de Junts haurà de competir pel primer lloc contra una coalició potencial de Guanyem Girona, PSC i ERC.” (7)

Poca broma amb la millora que ha fet el ChatGPT. Ja no és un cúmul d’invencions sense cap citació. La informació i les dades són bàsicament certes. Trobo important que la font d’informació que fa servir sigui la mateixa (una notícia del servei en anglès de l’Agència Catalana de Notícies, dependent del govern català), que bàsicament ha copiat i editat. I trobo significatiu que no hagi fet servir cap font espanyola (l’agència EFE té servei anglès, si bé fluix i poc actualitzat). Som tot just als primers dies d’aquest servei beta. Però el canvi amb el ChatGPT anterior em sembla molt gran i ja presta serveis que uns altres sistemes d’intel·ligència artificial ja oferien, com ara font i informació actualitzades. I em demano si en un futur n’hi afegirà més, de fonts (en lloc d’una de sola), i més punts de vista, i si tot plegat obligarà serveis com EFE a posar-se les piles de l’anglès (cosa que em costa de creure), no fos cas que la seva mirada no aparegués a les respostes en anglès del ChatGPT. Demostraria intel·ligència electoral, per dir-ho d’alguna manera, que no deixés tot el punt de vista a les agències d’informació sota control de governs no seus.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any