Quatre inspectors de la policia espanyola obren una escletxa en el relat oficial de les càrregues de l’1-O

  • Contradiuen Nieto i Cobos i declaren per primera vegada que un superior anomenat ‘Mart’ va ordenar-los directament les càrregues

VilaWeb
Europa Press / Redacció
05.12.2019 - 15:33
Actualització: 05.12.2019 - 16:47

Quatre inspectors de la policia espanyola han declarat avui com a investigats al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que porta la causa de les càrregues del 1-O. Han explicat que van rebre ordres d’actuar cap a les vuit del matí, abans que obrissin els col·legis electorals, per part d’un superior, a qui s’han referit amb l’indicatiu policíac ‘Mart’.

Aquestes declaracions contradiuen la versió del secretari d’estat del Ministeri de l’Interior espanyol, José Antonio Nieto, i del coronel de la Guàrdia Civil i cap de l’operatiu, Diego Pérez de los Cobos, que sempre han sostingut que no es va donar cap ordre concreta d’actuació.

Els advocats de les acusacions populars, que exerceixen, entre més, l’Ajuntament de Barcelona i l’associació pro-drets civils Irídia, creuen que el comissari a qui els policies es refereixen com a ‘Mart’ és el cap de la Unitat d’Intervenció Policíaca, José Miguel Ruiz Iguzquiza. Segons l’advocada d’Irídia Anaïs Franquesa, els caps han dit que estaven mobilitzats a l’espera de rebre l’ordre de començar i que la van rebre del superior. ‘Hi havia un responsable que donava l’ordre de començar i de retirada.’

Per comunicar-se amb els superiors del Cecor, els comandaments ho feien amb una ràdio, però han dit que es va saturar i que per això també van fer servir el telèfon. Segons l’advocat Robert Sabata, els agents han revelat que hi havia imatges de tot l’operatiu en una cadena de custòdia policíaca que no havien estat lliurades malgrat que les havien demanades.

Els inspectors que han declarat avui han explicat que els agents es van aixecar a dos quarts de sis del matí i que vora les vuit van rebre ordres de desplegar-se en els punts de votació davant la presumpta inacció dels Mossos d’Esquadra. Els agents també van rebre ordres en una reunió informativa el 29 de setembre, on se’ls va facilitar el llistat de col·legis electorals. Segons que han declarat els inspectors, la indicació era d’actuar amb proporcionalitat, congruència i ús progressiu de la força.

Els quatre comandaments només han acceptat de respondre a les preguntes de la fiscalia espanyola, l’advocacia de l’estat i el jutge, acollint-se al dret de no respondre a les preguntes de les acusacions. El primer de parlar ha estat un cap operatiu que era el cap de nuclis de les escoles de l’Eixample. Els altres tres eren el comandament que va intervenir a les escoles Tibidabo, Aigua Marina i Àgora, el que va ser a Mare Nostrum i el de Pau Claris.

Dilluns declaren quatre comandaments més

Dilluns vinent han de declarar el comandament que va actuar al centre educatiu Joan Fuster, el que ho va fer a Trini Jove i Estel, el de Projecte Montserdà i Infant Jesús i, finalment, el que va intervenir a l’escola els Horts i l’Institut Joan Boscà.

El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona va citar a declara com a investigats els vuit comandaments policíacs responsables de l’operatiu de l’1-O als 27 centres de votació de la ciutat on va haver-hi càrregues. Prèviament, al febrer, l’Audiència de Barcelona havia demanat que ‘s’aprofundís en la investigació’ per esbrinar les ordres concretes que havien emès els responsables de l’operatiu.

En una interlocutòria del mes de febrer, l’Audiència de Barcelona deia que s’havia d’esbrinar si les ordres als agents es van donar ‘de manera genèrica o bé des del centre escolar o les seves immediacions a la vista de l’aglomeració de persones’ als centres. Per a l’Audiència, ‘la investigació concreta dels responsables de l’operatiu i de les consignes als agents permetrà a l’instructor ponderar si l’ús de la força o les ordres donades es van ajustar a la situació plantejada allà o no’. A més, considerava que d’aquesta manera es podria concloure si a aquests responsables se’ls podien imputar les lesions ocasionades a ciutadans que eren als centres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any