Imatges de satèl·lits espia de la guerra freda revelen centenars de forts romans desconeguts

  • Les fotografies desclassificades han permès de fer troballes arqueològiques en zones que sovint són difícils de visitar i excavar

VilaWeb
Redacció
27.10.2023 - 18:19
Actualització: 28.10.2023 - 12:15

Centenars de forts de l’imperi romà han estat descoberts ara en antigues imatges de satèl·lits espia que mostren el Kurdistan, Síria, Irac i la rodalia. Les imatges, que es van utilitzar per al reconeixement del terreny en plena guerra freda, en la dècada dels seixanta i setanta, han estat ara desclassificades. Això ha permès de fer troballes arqueològiques en zones que sovint són difícils de visitar i excavar.

Els tres-cents noranta-sis forts descoberts, vists de l’espai, confirmen i amplien un estudi aeri realitzant ara fa un segle, que havia registrat cent setze forts a la frontera oriental de l’imperi romà. “Aquests forts tenen una forma similar a molts forts romans d’altres llocs d’Europa i del nord d’Àfrica. N’hi ha molts més al nostre estudi que en altres llocs, però això pot ser perquè estan millor conservats i són més fàcils de reconèixer”, va dir a Space.com l’autor principal Jesse Casana, “o perquè pot ser que realment hi hagués hagut allà una construcció més intensiva de forts, especialment durant els segles II i III dC”.

Descoberts el 1934 en comparació a les troballes actuals

En tot cas, els arqueòlegs consideren que el descobriment reforça la teoria que Roma va enfortir la seva frontera. Tot i això, els gairebé quatre-cents forts descarten que hi hagués una línia continua de forts i mostren que es trobaven dispersos, sense un patró defensiu perceptible contra els pobles de l’est, com ara els perses. En canvi, sí que es mostra una sèrie de campaments en rutes de Síria i Irac que possiblement haurien tingut la funció de protegir les caravanes que portaven béns valuosos.

Com explica l’autor de l’estudi, Jesse Casana, les imatges es troben disponibles públicament a través del Servei Geològic dels Estats Units, que les té en el seu portal de distribució de dades EarthExplorer: “Les imatges que ja estaven escanejades les vaig descarregar allà de franc, mentre que per les no escanejades les vaig comprar per uns trenta dòlars”. Després de descarregar les imatges, però, van venir hores de processament per georeferenciar i corregir espacialment les imatges.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any