Identifiquen el policia francès que va alimentar les clavegueres contra Trias i els Pujol

  • Jean Michel Pillon és un alt càrrec de la Direcció General de Duanes i Imposts Indirectes · Va cobrar uns 50.000 euros per informació falsa

VilaWeb
El comissari García Castaño, que va ser l'encarregat de posar-se en contacte amb Jean Michel Pillon.
Redacció
22.01.2024 - 08:35
Actualització: 22.01.2024 - 11:38

Les clavegueres de l’estat espanyol es van deixar entabanar per un agent de la policia francesa, concretament per part d’un alt càrrec de la Direcció General de Duanes i Imposts Indirectes, un organisme encarregat d’evitar l’evasió i emblanquiment de capitals. Segons que publiquen RAC 1 i La Vanguardia, l’agent es diu Jean Michel Pillon i va cobrar uns 50.000 euros dels fons reservats espanyols per la seva col·laboració amb l’espionatge contra l’independentisme.

Amb Pillon, que és el director de duanes de la regió d’Occitània, s’hi va posar en contacte el novembre del 2012 el comissari Enrique García Castaño –antic soci de l’ex-comissari José Manuel Villarejo–, amb qui havia col·laborat en la lluita contra ETA. En primera instància, el policia espanyol li va demanar si hi havia cap membre de la família Pujol en la llista Falciani, que contenia els noms de 130.000 evasors.

El 9 de novembre, Pillon va respondre que havia trobat les dades de Jordi Pujol Ferrusola, tot i que la menció no era per un compte bancari a l’estranger, sinó que hi constava com a director d’una empresa d’explotació de marbre de Barcelona. Tanmateix, la informació va acabar en una nota que va rebre el ministre espanyol Jorge Fernández Díaz i, més tard, va alimentar la causa de l’Audiència espanyola contra la família Pujol.

Uns mesos més tard, entre el maig i el novembre del 2013, García Castaño va tornar a posar-se en contacte amb Pillon perquè li proporcionés informació sobre el finançament irregular de Convergència. Concretament, li va reclamar possibles comptes de Fèlix Millet i Daniel Osàcar a Suïssa. Tanmateix, la gran entabanada va ser el 2014, quan el comissari espanyol va escriure un altre correu al seu company francès. “Continuem amb el problema català, necessito saber dels nostres amics, si té un compte a Suïssa Xavier Trias Vidal de Llobatera”, deia el correu.

L’11 de setembre de 2014, Pillon va respondre amb un informe de 31 pàgines que es titulava “Dossier XTVL” –farcit d’informació falsa i extreta de la Viquipèdia–, en què deia que l’ex-batlle de Barcelona tenia un compte al banc UBS de Ginebre amb gairebé 13 milions d’euros. El contingut d’aquest document va nodrir l’informe de les clavegueres que, unes setmanes més tard, fonamentaria la portada d’El Mundo contra Trias.

El muntatge fou tan maldestre que fins i tot el banc UBS, a petició de Trias, va desmentir que l’ex-batlle hi tingués cap compte. Arran del ridícul, els comissaris de les clavegueres es van reunir amb Pillon a Lió per exigir-li explicacions. Però el policia francès no se’n va desdir i va explicar que Trias estava tan ben connectat a Suïssa que el seu compte canviava de numeració cada cinc dies. Aquesta excusa consta en un informe de les clavegueres per a tancar el cas.

Pillon continua en actiu a la Direcció General de Duanes i Imposts Indirectes, però no ha volgut respondre a les consultes de RAC 1 i La Vanguardia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor