Els honoraris immobiliaris ja no els ha de pagar el llogater: tot allò que n’heu de saber

  • Amb l'entrada en vigor avui de la nova llei d'habitatge espanyola, les despeses de gestió immobiliària i de formalització de contracte les haurà d'assumir el propietari

VilaWeb
Redacció
26.05.2023 - 08:48
Actualització: 26.05.2023 - 11:17

La llei d’habitatge espanyola, publicada ahir al Butlletí Oficial de l’estat espanyol (BOE), ha entrat en vigor avui. I hi ha una novetat que ha estat molt reclamada pels sindicats d’habitatge: les immobiliàries ja no poden cobrar els honoraris als llogaters. Aquesta despesa, en la majoria dels casos del 10% d’una anualitat de renda més IVA, ja l’ha d’assumir el propietari. És a dir, a partir d’avui, és il·legal que la immobiliària us faci pagar honoraris a l’hora de signar un contracte. El Sindicat de Llogateres i Llogaters ha fet una guia pràctica que explica les diverses situacions. Segons el sindicat, “ara toca a la Generalitat d’activar la regulació de preus”. En repassem els detalls més destacats.

Què són els honoraris de les immobiliàries?

Les despeses de gestió immobiliària i de formalització de contracte són previstes en l’article 20.1 de la llei d’arrendament urbans (LAU). Hi diu: “Les parts poden pactar que les despeses generals per al sosteniment adequat de l’immoble, els serveis, els tributs, les càrregues i les responsabilitats que no siguin susceptibles d’individualització i que corresponguin a l’habitatge arrendat o als seus accessoris, vagin a càrrec de l’arrendatari.”

Per què els llogaters ja no els hauran de pagar més?

Fins ara, la LAU indicava que les despeses de gestió immobiliària i formació del contracte anaven a càrrec de l’arrendador –propietari– quan fos una persona jurídica –empresa–, però no indicava res sobre els particulars. Amb la nova llei, qualsevol propietari d’habitatge de lloguer se n’haurà de fer càrrec, atès que l’article 20.1 de la LAU es modifica així: “Les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte seran a càrrec de l’arrendador.”

El Sindicat de Llogateres i Llogaters ho va celebrar: “Una assemblea d’afiliades del Sindicat de Llogateres vam decidir treballar per fer que els hagi de pagar sempre l’arrendador. Menys de dos anys després, ho hem aconseguit!”

Què heu de fer si la immobiliària us vol cobrar honoraris?

El Sindicat de Llogateres i Llogaters deixa clar que no s’ha d’acceptar cap intent de les immobiliàries de cobrar els honoraris. “La patronal immobiliària ja ha sortit públicament a dir que continuaran cobrant els honoraris a les llogateres utilitzant altres conceptes, però això és completament il·legal i no ho hem de tolerar”, expressa.

Quines “trampes” poden fer les immobiliàries?

“És molt possible que intentin de cobrar-nos els honoraris canviant-ne el concepte de la factura, és a dir, cobrar-nos per un servei que no hem contractat. Per dir-ho clar, cometre una estafa”, avisa el sindicat. I posa alguns dels exemples amb què s’han trobat: assessorament legal, suport en la recerca de pis i servei d’assessorament durant tot el període del contracte. “Que no ens enganyin: ni ens assessoren legalment, ni els contractem perquè ens busquin pis, ni molt menys treballen per a nosaltres durant la vigència del contracte. No acceptem estafes!”, diu el sindicat.

I si us pressionen dient-vos que tenen una llista llarga de gent interessada?

“Com que sabem que es fa difícil de negociar quan volem llogar un pis i la immobiliària ens recorda contínuament que darrere nostre hi ha una gran llista de gent disposada a acceptar-ho, podem arribar a plantejar-nos la possibilitat de signar i després reclamar”, explica el sindicat.

Si s’acaba cedint, l’entitat explica allò que cal tenir en compte:

  • Sempre pagar els diners per transferència i posar com a concepte “despeses de gestió immobiliària”.
  • Assegurar-nos que ens donen una factura –ha de ser amb IVA–, on consti la quantitat que hem pagat i a qui va dirigit.
  • Si us cobren canviant conceptes, cal aplegar proves per demostrar que no s’han contractat els serveis.

En el cas de “assessorament legal”, el sindicat diu que és important que, abans de signar el contracte, els futurs llogaters s’intercanviïn correus electrònics amb la immobiliària i mostrin explícitament que ja s’assessoren legalment ells mateixos. En el cas del “suport en la recerca del pis”, el sindicat recomana de fer captura de l’anunci de l’habitatge. I a l’hora d’escriure a la immobiliària, adjuntar-hi l’enllaç i deixar clar que l’han trobat ells mateixos.

Com podeu recuperar els honoraris si ja us els han cobrat amb la nova llei?

Si us han cobrat els honoraris i voleu recuperar-los, la manera més efectiva és enviar un burofax a la immobiliària i a la propietat exigint el retorn dels honoraris i advertint-los que, en cas de no fer-ho, emprendreu accions legals. El Sindicat de Llogateres i Llogaters té a la seva pàgina web un model de burofax.

En cas que es resisteixin a retornar els honoraris, el sindicat recomana d’interposar una demanda de judici verbal. “Quan la quantitat que reclamem és inferior a 2.000 euros, aquest procediment ens va molt bé, perquè ens permet presentar la demanda sense advocat ni procurador”, diu el sindicat.

En el cas que hàgiu pagat els honoraris abans de l’entrada en vigor de la nova llei d’habitatge, el sindicat ha habilitat una altra guia per a saber els passos legals a seguir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any