Grífols baixa d’un 11,27% a la borsa després d’un nou atac de Gotham

  • Grífols acumula una caiguda del 55,37% durant l'any

VilaWeb
EFE / Redacció
06.03.2024 - 18:54
Actualització: 06.03.2024 - 21:25

Grífols ha encapçalat les caigudes de l’Íbex 35 d’avui amb una reculada de l’11,27%, després que el fons baixista Gotham City Research hagi tornat a atacar la multinacional amb la publicació d’un informe que posa el focus a les operacions de caixa de les seves filials i Scranton. A més, ahir, després del tancament del mercat, es va conèixer que l’agència de qualificació Moody’s va col·locar en revisió per rebaixa la nota de Grífols. Aquest és el tercer informe de Gotham sobre Grífols, després dels dos que va publicar el 9 de gener i el 20 de febrer, i que van provocar la caiguda a borsa del fabricant d’hemoderivats, que fa dos mesos que pateix una important volatilitat al mercat.

Després del fort càstig a borsa, la capitalització de Grífols s’ha reduït un 51,26% fins als 4.246 milions respecte als 8.711 milions de capitalització que tenia l’empresa el 8 gener passat, la vigília en què la firma d’inversió Gotham va denunciar en el seu primer informe que la companyia manipulava els comptes.

Els títols de classe A de Grífols, que cotitzen al principal selectiu espanyol, l’IBEX 35, han tancat amb aquesta caiguda de l’11,27%, fins als 6,89 euros per acció; per tant, la capitalització d’aquest tipus d’accions puja a 2.936 milions d’euros. Després de l’obertura de la sessió, la caiguda de Grífols ha arribat a superar el 18%, després que l’agència Moody’s col·loqués ahir en revisió per rebaixa la seva qualificació. El valor acumula una caiguda del 55,37% durant l’any.

Per la seva banda, les accions de classe B de Grífols, que cotitzen al mercat continu, han caigut un 13,1%, fins a 5,01 euros. Per tant, la capitalització d’aquest tipus de títols puja a 1.310 milions d’euros.

Els títols de la companyia acumulen un ple de descensos a la setmana, ja ahir van caure un 3,81%, mentre que dilluns es van enfonsar un 9,96%, després que un dels seus principals inversors, Capital Group, reduís la seva participació a la companyia i els inversors baixistes elevessin les seves posicions.

Segons consta avui als registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), AKO Capital ha elevat la seva posició baixista a Grífols fins al 0,59%, i Millennium International Management, fins al 0,62%.

Al contrari, Qube Research &Technologies, que el passat 29 de febrer va comunicar al mercat que les seves posicions curtes havien crescut fins a l’1,62%, les ha reduït aquesta setmana a l’1,57%.

Javier Cabrera, analista d’XTB, assenyala que la valoració per part de Moody’s fa que l’empresa hagi de resoldre tres fronts; per una banda, presentar els comptes ja auditats; el segon, orientar la generació de caixa amb vista als venciments del seu deute del 2025. I el tercer, millorar el seu perfil de liquiditat per als propers mesos. A més, Cabrera apunta que encara que això no és un problema menor, el més rellevant és el nou informe de Gotham que posa el focus en les operacions de caixa de les seves filials amb Scranton i acusa l’empresa de continuar mostrant poca transparència i informar certs analistes abans que el públic general. “Des de l’equip d’anàlisi d’XTB pensem que Grífols segueix sense contestar i explicar aquest tipus de transaccions de manera correcta, clara i concisa. Fins que no s’expliqui d’aquesta manera, la desconfiança continuarà impactant en les accions de la companyia”, conclou Cabrera, que afegeix que el risc d’invertir en aquesta firma és cada vegada més gran.

Per la seva banda, Pedro Echeguren, analista de Bankinter, considera que la posada en revisió del ràting de deute de l’empresa és una nova notícia negativa que afecta la cotització de les emissions en circulació i que elevarà el cost de qualsevol refinançament a futur. “El risc és que, si no aconseguís refinançar els venciments següents o no generés flux de caixa lliure positiu (de fet, el 2021, 2022 i 2023 el flux de caixa lliure va ser negatiu), la companyia podria veure’s obligada a vendre més actius per repagar deute”, apunta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any