‘Gramàtic-On’, la nova eina per a consultar la gramàtica en línia

  • L'Acadèmia Valenciana de la Llengua posa a l'abast de tothom les seves dues gramàtiques · La nova aplicació és una eina pràctica i àgil, amb diversos sistemes de consulta

VilaWeb
Redacció
27.04.2021 - 21:50
Actualització: 28.04.2021 - 17:07

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha creat una aplicació informàtica anomenada Gramàtiques Normatives Valencianes, amb el nom comercial Gramàtic-On. És pensada per facilitar la consulta de la normativa gramatical i resoldre dubtes ortogràfics o morfosintàctics que pugui tenir qualsevol usuari, sigui quin sigui el nivell de coneixement lingüístic: ús de les majúscules, signes de puntuació, preposicions, accents i dièresis, apòstrofs, verbs irregulars, tipus d’oracions… Les dues gramàtiques consultables són la Gramàtica Normativa Valenciana (més extensa) i la Gramàtica Bàsica Valenciana (més simplificada). Fins ara, aquestes gramàtiques tan sols eren consultables en paper o bé descarregables en pdf. Les consultes es poden fer a la web o bé en qualsevol dispositiu amb connexió a internet.

Hi podem fer consultes de dues menes, segons què vulguem trobar. La primera és la consulta per l’índex, per a fer cerques delimitades i concretes. Escrivint en un quadre de text allò que cerquem, ens aniran apareixent tots els epígrafs de l’índex de la gramàtica que contenen els caràcters escrits. La segona és la consulta per text lliure, en què anirem veient tots els fragments (no pas de l’índex, sinó del cos de les gramàtiques) on surt el text que escriguem. És l’opció per a fer cerques més exhaustives.

L’usuari pot triar en quina de les dues gramàtiques vol fer les cerques, per bé que si no apareix en la que ha seleccionat el programa mostrarà automàticament la informació corresponent de l’altra.

Dins l’aplicació, hi ha un botó per a accedir directament al Diccionari Normatiu Valencià. A més, hi ha la possibilitat de compartir la informació trobada a les xarxes (Facebook, Twitter i WhatsApp) o bé copiar-ne l’enllaç, per a enviar-lo per correu electrònic, per exemple.

Hi ha encara més prestacions, com ara la possibilitat de visualitzar les cerques fetes anteriorment en un historial de consultes; o bé una llista de símbols fonètics; una llista de modificacions de les gramàtiques d’ençà que es publicà en paper per primera vegada (el 2006); i fins i tot una pàgina de suggeriments d’ampliació o modificació del contingut o l’estructura de les gramàtiques.

L’AVL ha preparat un vídeo de guia de l’aplicació:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor