L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha creat una aplicació informàtica anomenada Gramàtiques Normatives Valencianes, amb el nom comercial Gramàtic-On. És pensada per facilitar la consulta de la normativa gramatical i resoldre dubtes ortogràfics o morfosintàctics que pugui tenir qualsevol usuari, sigui quin sigui el nivell de coneixement lingüístic: ús de les majúscules, signes de puntuació, preposicions, accents i dièresis, apòstrofs, verbs irregulars, tipus d’oracions… Les dues gramàtiques consultables són la Gramàtica Normativa Valenciana (més extensa) i la Gramàtica Bàsica Valenciana (més simplificada). Fins ara, aquestes gramàtiques tan sols eren consultables en paper o bé descarregables en pdf. Les consultes es poden fer a la web o bé en qualsevol dispositiu amb connexió a internet.

Hi podem fer consultes de dues menes, segons què vulguem trobar. La primera és la consulta per l’índex, per a fer cerques delimitades i concretes. Escrivint en un quadre de text allò que cerquem, ens aniran apareixent tots els epígrafs de l’índex de la gramàtica que contenen els caràcters escrits. La segona és la consulta per text lliure, en què anirem veient tots els fragments (no pas de l’índex, sinó del cos de les gramàtiques) on surt el text que escriguem. És l’opció per a fer cerques més exhaustives.

L’usuari pot triar en quina de les dues gramàtiques vol fer les cerques, per bé que si no apareix en la que ha seleccionat el programa mostrarà automàticament la informació corresponent de l’altra.

Dins l’aplicació, hi ha un botó per a accedir directament al Diccionari Normatiu Valencià. A més, hi ha la possibilitat de compartir la informació trobada a les xarxes (Facebook, Twitter i WhatsApp) o bé copiar-ne l’enllaç, per a enviar-lo per correu electrònic, per exemple.

Hi ha encara més prestacions, com ara la possibilitat de visualitzar les cerques fetes anteriorment en un historial de consultes; o bé una llista de símbols fonètics; una llista de modificacions de les gramàtiques d’ençà que es publicà en paper per primera vegada (el 2006); i fins i tot una pàgina de suggeriments d’ampliació o modificació del contingut o l’estructura de les gramàtiques.

L’AVL ha preparat un vídeo de guia de l’aplicació:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.