El govern nomena el consell d’administració de l’Energètica: el president serà Ferran Civit

  • El consell d'administració estarà format per una desena d'alts càrrecs de diferents departaments del govern

VilaWeb
Ferran Civit, en una imatge d'arxiu (fotografia: Albert Salamé)
Pol Baraza Curtichs
25.10.2022 - 13:36
Actualització: 25.10.2022 - 16:11

El govern ha definit els membres del consell d’administració de l’Energètica, l’empresa pública d’energia de Catalunya. El president serà Ferran Civit, que s’ha encarregat de dissenyar-la i crear-la. L’acompanyaran nou alts càrrecs de diferents departaments del govern que, segons consta en la informació actual, són: la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas; la directora general d’Energia, Assumpta Farran; la directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera; la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASOL), Mercè Conesa; el president d’Infrastructures de la Generalitat, Miquel Buch; el director general de Patrimoni, Josep Maria Aguirre; el director general d’Urbanisme, Agustí Serra; el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné; i la directora general d’Administració Local, Montserrat Fornells.

Alguns dels càrrecs, com per exemple l’ex-conseller d’Interior Miquel Buch o l’ex-directora del Port de Barcelona Mercè Conesa són de l’anterior etapa de la Generalitat, quan Junts encara governava. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, preguntada per aquesta qüestió, ha dit que si aquests càrrecs encara figuraven en els directoris de les pàgines web del govern, volia dir que encara prestaven servei a l’administració pública. Aquests darrers dies hi ha hagut nous nomenats, i la portaveu no ha dit pas que hi hagi previstes destitucions.

El govern presenta l’Energètica com el mitjà propi de la Generalitat per a incidir en el mercat energètic i millorar-lo. Diuen que farà tota mena d’activitats, com ara, generar energia a partir de fonts renovables, emmagatzematge i servei de recàrrega de cotxes elèctric. L’empresa no és pensada per comercialitzar energia, i aquesta és una de les qüestions que més han cridat l’atenció. Tan sols en subministrarà a la Generalitat i, per tant, els particulars no s’hi podran adherir.

El govern ha proposat el nomenament del consell d’administració, però el projecte encara és en una fase embrionària. Entre més qüestions, no se sap el calendari d’actuacions ni els plans detallats dels projectes. Malgrat tot, alguns experts consultats per VilaWeb consideren que és un projecte poc ambiciós i insuficient. Pel geògraf i consultor en energia Sergi Saladié, l’Energètica hauria de tenir en consideració les comunitats locals. I també destaca que caldria canviar el model de distribució: “És tot un debat obert, i en regions d’Europa la qüestió està molt avançada. Aquí, ara mateix, rau en les grans empreses. A les Illes i al Principat, principalment Endesa. I al País Valencià, Iberdrola. Amb l’Energètica tenim la possibilitat d’accedir-hi i establir les condicions del model. La legislació actual dificulta que la xarxa de distribució canviï de mans. Però això no vol dir que la Generalitat no hi pugui encaminar el projecte.” El projecte no ha convençut la CUP ni En Comú Podem, dos dels partits que fa temps que reclamen una empresa d’aquest estil.

Ferran Civit és llicenciat en Periodisme per la UPF, en Antropologia per la URV i en Història per la Universitat de Barcelona. Té un màster en Desenvolupament Humà Sostenible i Desenvolupament Local per la UdG – UNESCO i un màster en Direcció de Gabinets de Comunicació i Relacions Públiques per la UAB. Entre més càrrecs, ha estat diputat al parlament, on ha exercit com a portaveu de la comissió de Medi Ambient de Junts pel Sí i d’Esquerra Republicana de Catalunya, i també va ser ponent relator de les lleis de Canvi Climàtic i de l’Agència de Natura de Catalunya. Ha participat en la creació de la Plataforma Hidrogen Verd-Catalunya Sud, liderat per la URV, i és soci del col·lectiu energètic CMES. També ha estat observador electoral al Salvador i Uruguai.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any