El govern acusa la missió del Parlament Europeu de venir per “desacreditar l’escola catalana”

  • “La missió vol fer servir els recursos del Parlament Europeu de manera partidista i esbiaixada”, ha denunciat la portaveu, Patrícia Plaja

VilaWeb
Ot Bou Costa
19.12.2023 - 13:46
Actualització: 19.12.2023 - 13:55

El govern ha criticat amb duresa la missió d’un grup d’eurodiputats de dreta i extrema dreta que són a Barcelona per a avaluar la situació del castellà a les aules catalanes. La portaveu Patrícia Plaja ha dit que els enviats “vénen amb un discurs manipulat” i que l’objectiu de la missió no és pas conèixer el model educatiu del Principat, sinó d’instrumentalitzar els alumnes per a fer partidisme de dreta. “La missió vol fer servir els recursos del Parlament Europeu de manera partidista i esbiaixada per assolir un objectiu que fa temps que té el Partit Popular: desacreditar l’escola catalana”, ha dit Plaja, i ho ha considerat vergonyós. El sindicat de mestres USTEC-STEs, que ahir va participar en una de les reunions, ha dit que la missió era una “pantomima”.

La missió ha estat organitzada pel comitè de peticions del Parlament Europeu, que presideix Dolors Montserrat, portaveu del PP i presidenta de l’òrgan. Tot plegat prové d’una iniciativa de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB), una entitat que fa anys que fa campanya per eliminar la immersió i imposar el castellà a les escoles catalanes, i que té vincles amb els partits espanyolistes. En la missió han renunciat a participar-hi els socialistes, els Verds i l’esquerra europea, i la integren gairebé exclusivament diputats de la dreta i l’extrema dreta europea, incloent-hi l’espanyol Jorge Buxadé (Vox), la italiana Gianna Gancia (Lega Nord), la francesa Virginie Joron (Rassemblement National) i el polonès Kosma Złotowski (Llei i Justícia).

Segons que ha denunciat Plaja, això mateix va passar fa pocs mesos, quan la comissió va organitzar una sessió sobre aquesta qüestió. “Entre els ponents no hi havia cap expert, només afins a la dreta i l’extrema dreta”, ha dit. De fet, la situació del castellà a l’educació catalana ja s’hi ha debatut quatre vegades, tot i que la Unió Europea té escasses competències en matèria educativa dels estats. El responsable de polítiques i afers legals de la Comissió Europea va arribar a avisar Montserrat durant una reunió que “la Comissió no veu cap motiu per a actuar en aquest cas”. Malgrat tot, la consellera d’Educació, Anna Simó, es reunirà aquest vespre amb la delegació “per respecte institucional”.

En nom del govern, Plaja ha defensat que la societat catalana té un gran consens a favor de la immersió lingüística, ha assegurat que aviat el català seria oficial a les institucions europees i ha denunciat que quan governa el PP ataquen i minoritzen la llengua catalana, com s’ha vist al País Valencià i a les Illes. Per una altra banda, avui el govern té una reunió amb els grups parlamentaris per a “cercar consens i fer propostes que serveixin per a enfortir el sistema educatiu”. Com un exemple dels problemes que caldrà resoldre, Plaja ha dit que català i informàtica són els àmbits en què és més difícil de trobar professors que facin substitucions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any