El govern arriba a un acord amb ERC, els Comuns i la CUP per a regular el lloguer de temporada

  • Aquests dies hi ha hagut manifestacions en ciutats de tot el país per a demanar solucions

VilaWeb
08.04.2025 - 18:29
Actualització: 08.04.2025 - 21:01
00:00
00:00

El govern de la Generalitat ha aconseguit un acord amb ERC, Comuns, la CUP per regular el lloguer de temporada, fet que li permet de salvar el decret que demà es debatrà i votarà al ple del parlament.

Segons que han explicat els Comuns en una publicació a X, l’acord preveu que qualsevol pis que s’utilitzi per viure, encara que sigui per pocs mesos, hagi de ser de lloguer permanent i, per tant, estigui subjecte al topall de preus. Per tant, només quedaran fora de la regulació els habitatges que es pugui demostrar que seran per a ús vacacional o turístic.

A més, els lloguers d’habitacions també es regularan i la suma del que es pagui per cada una no podrà superar el preu màxim que es podria pagar pel pis si es llogués sencer. D’altra banda, els ajuntaments podran limitar i prohibir els lloguers de temporada en zones tensionades.

El pacte s’ha tancat en una reunió que hi ha hagut aquesta tarda a la seu del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, en la qual han participat la consellera Sílvia Paneque i els representants dels grups parlamentaris del PSC, ERC, Comuns i la CUP.

En la trobada també han pactat de prorrogar el termini dels habitatges protegits. Per als que estan situats en zones de mercat d’habitatge tensionat la protecció oficial serà de trenta anys en el cas de promocions en sòl de reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i si s’obtenen ajuts directes; deu anys en el cas de promocions en sòls sense reserva urbanística de destinació a habitatge protegit i sense obtenir ajuts directes; i vint anys per a la resta de supòsits.

També s’ha acordat d’incorporar la definició de “contracte de frau” a la llei d’habitatge 18/2007 amb les següents paraules: “Qualsevol acord contractual que, de manera intencionada, incorpori clàusules o pràctiques enganyoses que vulnerin els drets dels consumidors o que desvirtuï l’equilibri contractual en matèria d’habitatge en els termes continguts en el dret aplicable”.

A més, es crea la figura dels inspectors d’habitatge, que estaran vinculats a la futura Comissió de Supervisió de Contractes d’Arrendament d’Habitatge, amb la participació de l’Agència de Consum i l’Agència d’Habitatge. Tindran competències per verificar el compliment contractual, realitzar inspeccions periòdiques i puntuals, documentals i presencials, detectar fraus o clàusules abusives i elaborar informes proposant mesures correctores o sancionadores.

Satisfacció entre els signants de l’acord

El dirigent del PSC al parlament, Ferran Pedret, ha aplaudit l’acord assolit amb qui ha titllat de “forces progressistes”. “Hi havia algunes vies de fuga per les quals el capital especulatiu podia trobar una bretxa per eludir regulacions i, per tant, ens sembla que és bo i és necessari procedir a aquesta regulació”, ha assegurat.

La portaveu d’ERC al parlament, Ester Capella, ha subratllat que l’acord és un pas més per treure l’habitatge “de la lògica especulativa del mercat”. Per contra, ha lamentat que arribi un any tard, en referència a la citada norma que va impulsar l’executiu de Pere Aragonès i ha apuntat que els que defensen aquesta regulació són ara molts més que abans.

El portaveu dels Comuns al parlament, David Cid, ha celebrat l’acord i ha dit que és “de màxims”. Alhora, ha ha reivindicat que suposa un salt important per “posar fi a la barra lliure” al mercat de l’habitatge a Catalunya.

Per la seva banda, la CUP ha lloat l’acord, però no ha volgut apropiar-se’l. “És una conquesta del moviment i de tota la gent que ha sortit al carrer per defensar el dret a l’habitatge”, ha reivindicat la diputada Laure Vega.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres ha lamentat que l’acord arriba “dos anys tard”. En un comunicat, el sindicat ha sostingut que es tracta d’una regulació per a lloguers temporals i habitacions que “el PSC va tombar el juliol passat” i que s’hauria d’haver fet fa temps, tenint en compte que la Llei d’Habitatge és del maig del 2023 i ja feia temps que assenyalaven “aquest forat”. “Si avui s’han vist obligats a moure fitxa és gràcies a les massives mobilitzacions a les dues grans manifestacions d’aquest curs i davant del desnonament de la Casa Orsola”, ha considerat.

L’acord arriba dies després de les manifestacions en ciutats de tot el país. Fins ara, els contractes de temporada han restat, encara, fora de la regulació del preu lloguer aprovada pel congrés espanyol i vigent al Principat, i ara com ara suposen la principal fuita dels nous contractes –sovint, en frau de llei, firmats per a ús residencial.

En el temps de descompte de la legislatura passada, el govern del president Pere Aragonès ja va intentar de regular-los a través d’un decret. Aleshores, el text no va prosperar perquè Junts hi va votar en contra i el PSC s’hi va abstenir per “inseguretat jurídica”.

El problema amb què toparan les noves mesures, siguin quines siguin, serà que la Generalitat no disposa d’un cos d’inspectors especialitzats en habitatge prou fort. La setmana passada, Catalunya Ràdio va publicar que el govern no ha posat cap multa a grans tenidors per tenir pisos buits d’ençà que es va aprovar l’última modificació de la llei d’habitatge catalana, del març del 2022.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor