El cap de govern d’Andorra demana de compatibilitzar l’avortament amb els interessos del copríncep episcopal

  • Espot ho ha dit al parlament en el debat d'orientació política que ha començat avui

VilaWeb
Redacció
12.09.2022 - 17:53
Actualització: 12.09.2022 - 18:35

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha fet una crida a “fer compatible un avenç dels drets sexuals i reproductius de les dones i la preservació” de les institucions andorranes.

Ho ha dit avui en el debat d’orientació política, en el qual ha explicat que el grup de treball per abordar el reconeixement dels drets sexuals i reproductius de les dones parteix de la base de l’obligació de transparència del govern andorrà. “Però la seva tasca només serà veritablement útil si quan tracten aquesta qüestió continua imperant com fins ara un alt nivell de lleialtat institucional”, ha reclamat Espot, que fet una crida a treballar de manera serena i discreta aquest assumpte.

Moratòria de pisos turístics

Espot ha defensat de prendre mesures per millorar l’accés a l’habitatge, incentivant la construcció d’edificis per al lloguer i donant resposta a aquesta demanda de lloguer que “l’oferta privada difícilment pot cobrir”. A més a més, ha anunciat que el govern registrarà avui mateix una llei per decretar una moratòria de dos anys per a les noves autoritzacions per als pisos turístics que no segueixin criteris de sostenibilitat i qualitat, i que durant aquest temps treballaran en un informe sobre la capacitat turística del país per decidir sobre futures autoritzacions.

També registrarà un altre projecte de llei per actualitzar l’ordenació urbanística dels municipis, que tindran un any per determinar la seva capacitat màxima en el qual les llicències d’edificació estaran condicionades a un informe favorable de l’executiu. Espot també ha explicat que, amb l’objectiu de captar residents amb més poder adquisitiu, la majoria parlamentària que defensa el govern de coalició ha acordat d’augmentar la inversió econòmica o dipòsit que s’exigeix als nous residents que viuen a Andorra sense treballar o que hi treballen per compte propi.

Així, la quantitat que s’exigeix als qui no treballen s’eleva de 400.000 euros a 800.00, “amb limitacions quan la inversió es fa en béns immobles per no afegir més tensió al mercat de l’habitatge”, mentre que als qui treballen per compte propi se’ls exigirà 50.000 euros en comptes de 15.000, com fins ara.

Quant a les infrastructures del país, Espot ha celebrat que els darrers anys “les bones relacions hispanoandorranes han contribuït en qüestions cabdals com desencallar l’operativitat de l’Aeroport” Andorra-la Seu i millorar la carretera nacional entre la Seu i la frontera amb el riu Runer.

“I estic segur que la intensificació de les relacions de bon veïnatge i cooperació amb Catalunya revertirà positivament en qüestions com els estudis sobre l’arribada del ferrocarril i la millora de la xarxa viària pròxima a Andorra que és de competència autonòmica”, ha afegit.

Reserva de la biosfera

També ha avançat que durant el darrer trimestre del 2033 presentaran a la Unesco la candidatura Andorra Reserva de la Biosfera, un projecte que hauria de permetre de “fer possible el desenvolupament econòmic amb el manteniment de la qualitat de vida i el respecte per l’entorn”. El dirigent andorrà també ha demanat d’aprofitar la culminació de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea per “aconseguir una posició equilibrada que dibuixi un marc de progrés i de desenvolupament” per a la societat andorrana.

Ha desitjat que les negociacions acabin a final del 2023, i ha destacat que els darrers mesos s’han abordat les converses en qüestions com la circulació de persones i el tracte dels mercats de telecomunicacions i electricitat. En el seu discurs, Espot ha fet constants referències a la identitat andorrana, i ha sostingut que el país “malgrat no disposar d’una indústria cultural potent, ni parlar una llengua forta” ha sabut mantenir aquesta identitat pròpia.

Quant a política lingüística, ha assegurat que l’executiu andorrà treballarà per col·laborar amb els governs de Luxemburg, Noruega o Suïssa per compartir experiències en aquest àmbit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any