L’ús del català als jutjats cau en picat i ja és només el 7,7% de totes les sentències

  • El departament de Justícia avisa que el problema es cronifica

VilaWeb
Redacció
16.08.2019 - 10:23
Actualització: 16.08.2019 - 12:07

L’ús del català en les sentències judicials el 2018 va ser d’un 7,7%, menor que el 8,2% de l’any anterior. Així n’ha informat el Departament de Justícia, que alerta que l’ús del català a l’administració judicial cau en picat i avisa que el problema es consolida. Per demarcacions, Girona és on més s’utilitza el català als jutjats, un 14,4% del total de les sentències de l’any passat. Aquesta xifra és 3 punts per sobre de Lleida (11%) i 12,5 punts per sobre de les Terres de l’Ebre (1,9%), la demarcació on se’n va redactar menys en català de tot Catalunya.

Font: Departament de Justícia

La Generalitat alerta, a més, que els treballadors de l’administració tenen el deure de saber el català, i que els ciutadans que s’adrecen a la justícia tenen el dret d’utilitzar-lo. L’article 33 de l’estatut indica que els professionals de l’àmbit judicial han d’acreditar ‘un nivell de coneixement adequat i suficient’ de les llengües oficials –també del català– per prestar els seus serveis a Catalunya i garantir el dret d’opció lingüística. En canvi, la llei estatal permet que jutges, magistrats, fiscals, lletrats i personal funcionari dels jutjats de Catalunya no tinguin cap coneixement de la llengua catalana.

El Consell d’Europa, ha advertit reiteradament en els seus últims cinc informes que el govern espanyol incompleix la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries, que compromet els estats signants –entre els quals hi ha Espanya- a garantir l’ús d’aquestes llengües en la justícia, l’Administració pública o els mitjans de comunicació. En relació amb això, el Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha instat l’estat espanyol a fer canvis legals per augmentar el percentatge de personal judicial competent en aquestes llengües.

Eines per potenciar l’ús del català

Per a combatre la situació, el Departament ofereix serveis per al foment i la formació en llengua catalana, com ara la traducció, la correcció, l’assessorament lingüístic i el manteniment de la legislació estatal en català. A més, facilita eines als jutjats com ara cercadors terminològics en línia i formularis, entre d’altres. Actualment, hi ha publicades 199 lleis en català que es poden consultar en línia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any