Gibraltar assaja el retorn a la normalitat després d’assolir la immunitat de grup

  • El penyal elimina mesures com ara el confinament nocturn i l'ús obligatori de la màscara pel carrer

VilaWeb
Alexandre Solano
31.03.2021 - 21:50

Gibraltar comença a recuperar de mica en mica la vida que hi havia abans de la pandèmia de la covid-19. Els bars i restaurants són plens i no tanquen fins a les dues de la matinada, s’ha aixecat el confinament nocturn i la població ja no ha de portar màscara al carrer.

La clau de l’èxit és que al penyal, que té una població de 34.000 habitants, ja s’hi han administrat 59.050 dosis del vaccí i no s’hi ha detectat cap cas nou d’ençà de fa dues setmanes. Això vol dir que vora un 90% dels gibraltarencs ja han rebut les dues dosis del vaccí, una campanya gairebé completa si tenim en compte que s’administra tan sols als més grans de setze anys i que un 3% refusa de ser vaccinat.

Encara no s’hi han aixecat totes les mesures, i la màscara hi és obligatòria en espais públics tancats, comerços i transport públic, però la gent fa coses que no havia pogut fer durant mesos, com ara assistir a un partit esportiu. Dimarts, per exemple, hi hagué un partit de futbol entre Gibraltar i els Països Baixos.

Públic assistent al partit de futbol entre Gibraltar i els Països Baixos d’abans-d’ahir.

De fet, per recuperar totalment la normalitat, el govern del penyal ha ampliat la campanya als treballadors transfronterers, principalment de l’estat espanyol, tenint en compte que solament un 5,5% dels habitants de la província de Cadis, amb què fa frontera, es troben totalment immunitzats. Al mateix temps que la resta de personal essencial, Gibraltar va vaccinar dos mil treballadors estrangers i ara ha començat amb els treballadors no essencials que travessen regularment la frontera, que són uns deu mil.

De menystinguts a agraïts de ser britànics

Tanmateix, la campanya de vaccinació no va pas arrencar amb bon peu, ni de bon tros. Els primers vaccins van arribar a la Gran Bretanya el mes de desembre i a l’estat espanyol també abans d’acabar l’any. Però com que Gibraltar és considerat un territori britànic d’ultramar, es va haver d’esperar al gener.

Això va causar mala maror a la població, que es va sentir menystinguda, oimés tenint en compte que aquells dies el govern del penyal va haver de decretar un confinament total per aturar la transmissió del virus. Tanmateix, després del primer lliurament van anar arribant tots seguits, amb avions de les forces armades, i per aquesta raó la campanya s’ha enllestit en menys de tres mesos, un temps de rècord.

Ara, la imatge del Regne Unit encara ha estat més reforçada, i el ministre en cap de Gibraltar, Fabian Picardo, diu que l’opinió gairebé unànime de la població és clara: “Gràcies a Déu que som britànics!”

Gibraltar és dels pocs territoris que és a punt d’assolir la vaccinació completa de la població, juntament amb la Ciutat del Vaticà, que té menys d’un miler d’habitants, i la remota Illa de l’Ascensió –sota sobirania britànica com Gibraltar–, que en té vuit-cents. Per tant, avançant-se a estats capdavanters com ara Israel, que aquesta setmana ha anunciat que ja té més de la meitat de la població vaccinada amb les dues dosis, Gibraltar és el territori més gran que assoleix aquesta fita i revela a la resta del món com pot ser l’anomenada “nova normalitat”.

Diumenge hi havia tan sols deu casos actius, dos dels quals eren visitants. I a l’hospital del penyal, l’hospital de Saint Bernard, no hi ha cap pacient de covid. S’hi detectà el darrer cas el 16 de març i l’última mort tres dies abans. D’ací a poques setmanes podria ser un territori lliure de coronavirus i un laboratori de proves del nostre futur.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor