García-Castellón apunta ara contra Sortu, pota central d’EH Bildu

  • Reactiva un cas sobre les benvingudes als presoners d'ETA que havia tancat ara fa tres mesos i demana a Telegram que identifiqui els administradors d'uns canals que atribueix a Sortu i a Sare

VilaWeb
Arnau Lleonart
31.01.2024 - 13:15
Actualització: 31.01.2024 - 13:32

El jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón ha reactivat una investigació judicial per uns actes de benvinguda a presoners d’ETA que havia tancat ara fa tres mesos. Ha ordenat noves diligències pel contingut d’uns canals de Telegram entre militants de Sortu, pota central de la coalició EH Bildu, tal com li havia demanat l’associació Dignidad y Justícia, amb el suport del PP i l’Associació de Víctimes del Terrorisme, tots tres acusacions en la causa.

García-Castellón ha ampliat la instrucció fins al 29 de juliol i ha ordenat a Telegram que l’informi sobre la titularitat de tres canals “on hi ha directius i instruccions sobre diverses qüestions i àmbits relacionats amb els presos i fugitius” d’ETA. El jutge considera que dos són dirigits per Sortu i el tercer per Sare, l’organització civil que reivindica un tractament just als presos d’ETA.

A les diligències diu que ha hagut de “revisar les actuacions” fetes fins ara i revocar la decisió de tancar la instrucció, que ara considera que va tancar precipitadament. Arran de les anàlisis dels dispositius informàtics de dos dels encausats, diu que van trobar que rebien informacions per aquests canals de Telegram i les feien servir per fer campanyes de mobilització a favor dels presos d’ETA.

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha dit que aquesta interlocutòria judicial vol obrir “un front basc”, una vegada obert “el front català”. “No ho faríem bé si no féssim anàlisis rigoroses i, sobretot, amb profunditat i integrals sobre tot això que passa”, ha dit. Otegi se sorprèn que encara hi hagi gent que pensi que a l’estat espanyol hi ha independència al poder judicial. “No sé com es pot continuar defensant això, però bé, hi ha gent que no es desanima i ho manté”, ha dit.

“Al fons, hi ha un torcebraç entre els qui volem obrir la possibilitat que es facin debats que interessen les nacions, els pobles i els treballadors d’aquest estat, i els qui ho volen impedir de totes passades”, ha afegit. Ha enquadrat el moviment del jutge en el segon grup, i ha demanat de ser-ne conscients: “Si no som capaços d’entendre que tot això va adreçat a boicotar la possibilitat que en surti alguna cosa diferent d’allò que s’ha fet aquests darrers quaranta anys, que s’ha anomenat ‘transició’, crec que ens equivocarem.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any