Juli Fuster diu que va signar la resolució sobre l’oposició de la seva filla sense ser-ne conscient

  • El govern ha nomenat Manuel Palomino com a substitut

VilaWeb
EFE
25.07.2022 - 14:43
Actualització: 25.07.2022 - 22:55

Juli Fuster, director general del Servei de Salut de les Illes (IbSalut), ha donat explicacions sobre la seva dimissió, anunciada divendres, després que el Tribunal Superior de Justícia de Balears hagi condemnat el govern perquè va intervenir en una oposició a la qual es presentaven la seva filla i el seu gendre. Segons que ha dit, va fer-ho sense ser-ne conscient i la va signar sense qüestionar-la com feia amb totes les resolucions d’oposicions. El substituirà Manuel Palomino, que ja ha estat nomenat pel govern.

Fuster ha comparegut en conferència de premsa acompanyat per tot l’equip directiu de l’IbSalut i ha admès que va signar la resolució del tribunal d’oposició d’anestèsia i reanimació que decidia de no avaluar l’examen d’un opositor perquè l’havia signat amb el nom, quan se’ls havia indicat que havien de ser anònims i se’ls havia facilitat un codi numèric. “Sense tenir coneixement de la repercussió d’aquest fet, vaig signar la resolució del tribunal d’anestèsia com he signat totes les resolucions, absolutament totes, de tots els diferents tribunals”, ha explicat Fuster. Gràcies a aquesta resolució, la seva filla i gendre van obtenir la plaça.

El TSJIB considera que el fet d’haver exclòs l’opositor que va signar amb el nom i que va recórrer la decisió, podia beneficiar indirectament a la filla de Fuster. “Ni jo hauria intentat beneficiar a ningú en una oposició, ni la meva filla ho hauria permès”, ha assegurat Fuster, que ha presentat la renúncia a la seva pròpia esposa, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez. “Però haver signat aquest document és el que m’obliga a renunciar. Tal com marca la llei, jo hauria d’haver delegat en un altre membre de la direcció”, ha afegit.

Segons Fuster, no ha qüestionat una sola decisió en el centenar d’oposicions sanitàries que s’han convocat des que ocupa el càrrec. Ha dit que els tribunals han estat sobirans per a prendre les decisions en qüestions que van des d’elaborar preguntes a la metodologia, corregir, resoldre les impugnacions i resoldre l’oposició, sempre amb l’assessoria de funcionaris de Recursos Humans del IbSalut.

Ha insistit que no va saber què signava: “No em vaig adonar que signava això. Que la meva filla es presentava a un examen, per descomptat, i per això no he intervingut en res. Tampoc intervinc en res de cap oposició, encara que no hi hagi ningú, perquè això és una illa molt petita i sempre pots conèixer a algú”. Un dels dubtes de tot plegat és com és que ningú no va avisar-lo que signava una resolució d’una oposició en la qual estaven involucrats familiars seus. Davant d’això, ha dit: “La gent de la casa està molt dolguda. Suposo que sí que s’han de revisar els protocols perquè això no torni a passar”.

Fuster ha explicat que es va assabentar de la sentència quan era de vacances a Astúries, quan va arribar la notificació de l’Advocacia de la comunitat a l’IbSalut, i que ni tan sols tenia coneixement ni que s’hagués fet el judici. A més, ha afegit que no creu que “ningú del govern” sabés que el cas havia arribat al TSJIB.

Ha explicat que des que va anunciar que renunciaria al càrrec ha rebut molts missatges d’ànim de tots els espectres polítics i peticions que reconsiderés la decisió: “Me’n vaig amb la consciència ben tranquil·la i amb la satisfacció d’haver treballat per a millorar el tresor de la sanitat pública”, ha dit, si bé ha reconegut que ha comès un error administratiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any