El fòrum Crans Montana culpa Espanya de boicotar-se a si mateixa en l’acte amb Puigdemont

  • L'organització publica un comunicat de resposta a les acusacions de Josep Borrell pel tracte que van donar al president a l'exili

VilaWeb
Redacció
15.07.2019 - 16:19
Actualització: 15.07.2019 - 17:09

L’organització del fòrum internacional Crans Montana ha publicat avui un comunicat crític amb l’actitud del ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, arran de la participació del president Carles Puigdemont en el darrer fòrum. El president d’aquesta entitat no governamental fundada fa més de trenta anys, Jean-Paul Carteron, va denunciar haver rebut pressions espanyoles perquè Puigdemont no participés en l’acte que es va fer el proppassat 27 de juny a Ginebra i que va aplegar dirigents polítics de països com Armènia, Kossove i l’Afganistan i representants d’organitzacions internacionals. Carteron va criticar la persecució d’Espanya contra els presos polítics i els exiliats i les maniobres per a impedir que Puigdemont pogués ser eurodiputat. I això va encendre Borrell.

El ministre espanyol va escriure una carta pública al president del Crans Montana a la Tribune de Genève desqualificant-lo i dient que les seves paraules eren insultants. Borrell negava que hi hagués cap persecució política contra l’independentisme i deia que Carteron tenia ‘una manca de coneixement sorprenent per a una persona de la seva responsabilitat’.

El fòrum Crans Montana ha respost avui a Borrell que havien convidat tots els ministres del govern espanyol, a més dels ambaixadors espanyols a Gènova, Berna, París, Brussel·les i Roma perquè poguessin expressar el seu punt de vista sobre un afer d’actualitat que afectava un dels estats de la Unió Europea, i que cap d’ells no els va respondre. Per tant, ‘es constata el desinterès de les autoritats espanyoles’ i que el fet que no hi participessin semblés ‘desequilibrat a certs ulls’, però que això no és pas culpa del fòrum.

El fòrum Crans Montana és una ONG fundada el 1986 que treballa amb organismes com les Nacions Unides, la Unesco, l’Organització de les Nacions Unides per al Desenvolupament, les institucions europees i l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació. El seu objectiu és estrènyer els llaços de cooperació entre actors públics i privats determinants per al desenvolupament a tot el món.

En el discurs de presentació de Puigdemont, Carteron va dir: ‘Podem acceptar al segle XXI que un país considerat democràtic i membre de la Unió Europea tingui a les seves presons presos polítics que no han fet res més enllà de pensar diferent que el poder central?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any