Kristalina Georgieva

El Fons Monetari Internacional (FMI) eleva la previsió de dèficit de l’estat espanyol al 9% del PIB per enguany, gairebé un punt més respecte dels pronòstics de gener. L’organisme calcula que en el 2022 es reduirà i passarà a ser del 5,8%. Així, l’estat espanyol serà de les grans economies de la zona euro que registrarà  un dèficit més gran enguany i el vinent, situant-se per sobre de la mitjana de l’eurozona on el dèficit se situarà en el 6,7% del PIB.

L’FMI manté intacte la previsió de deute espanyol pel 2021 i la situa en el 118,9% del PIB. Un nivell d’endeutament que durarà, amb fluctuacions, almenys fins al 2026, segons els càlculs de l’organisme. El deute públic se situarà més de 20 punts per sobre del de l’eurozona, on s’elevarà fins al 98,2% del PIB.

En aquest cas, és Itàlia qui lidera l’endeutament entre les grans economies de l’euro amb un deute públic del 157% del PIB. El tercer és l’estat francès, amb un deute públic del 115,2% del PIB.Alemanya es manté com la menys endeutada (70,3%).

A escala global, els nous càlculs de l’FMI situen el dèficit per sobre del previst anteriorment, però el deute lleugerament per sota. Segons l’estimació se situaran en el 9,2% i en el 98,9%, respectivament. De les grans economies mundials, la dels Estats Units és la que tindrà un dèficit més alt enguany, fins al 15% del PIB, seguida de la del Regne Unit amb l’11,8% i l’Índia amb el 10% del PIB. Pel que fa al deute, el dels Estats Units s’enfilarà el 2021 fins al 132,8% del PIB. La del Japó serà la més endeutada de les grans economies mundials amb un deute públic de fins al 256,5% de PIB.

Malgrat la incertesa econòmica global i l’augment generalitzat del dèficit i el deute públic, l’FMI aposta per continuar els estímuls fiscals “mentre continua la vaccinació i es reforça la recuperació”. Al mateix temps, l’organisme internacional reclama als governs una “estratègia fiscal a mitjà termini per gestionar els riscos fiscals i financers”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.