La Fira del Llibre en Català de Menorca, la darrera obsessió del PP contra la llengua

  • La Conselleria de Cultura pretén d'incorporar edicions en castellà en una fira que va néixer per promocionar la llengua catalana
  • L'Ajuntament de Maó s'ha ofert a mantenir la fira i ara les llibreries estudien la proposta

VilaWeb
La Fira del Llibre de Menorca de l'any passat (fotografia: Fira del Llibre de Menorca).
Pol Baraza Curtichs
16.10.2023 - 21:40
Actualització: 17.10.2023 - 13:49

Fa divuit anys que es fa la Fira del Llibre en Català a Menorca. És una jornada important que serveix no tan sols per a presentar les novetats de temàtica menorquina i d’autors locals, sinó també per a promocionar la literatura i la llengua catalanes. Ara el Consell de Menorca, dirigit pel Partit Popular arran d’un acord amb Vox, ha decidit unilateralment de fulminar-la. Vol crear-ne una en què hi hagi obres de literatura espanyola i de més llengües, i això ha aixecat molta indignació a les llibreries, que diumenge van anunciar que no hi participarien. No estan d’acord que es vulgui canviar l’enfocament que ha tingut tots aquests anys i es queixen que se n’han assabentat per la premsa. “Tant se val canviar el nom de la fira. La cosa important és promocionar la llengua catalana, la que és comuna al territori lingüístic, la que ens uneix i pot reforçar el múscul literari d’una illa que té un sector editorial amb mancances importants”, diu Dolors Boatella, copropietària de vaDllibres.

La mesura que ha anunciat el conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports, Joan Pons Torres, s’inscriu en l’obsessió del PP contra la llengua i segueix la línia que es va palesar tan bon punt el partit va posar els peus una altra vegada a l’administració de les Illes. És una política agressiva contra el català, que pretén de convertir-la en una llengua residual, i el cas de la Fira del Llibre en Català de Menorca n’és un clar exemple. La degradació de la llengua ja es va evidenciar a final del juny, en l’acord entre PP i Vox, perquè Marga Prohens (PP) pogués governar les Illes. A efectes pràctics, és el document marc d’actuació dels partits, on es fa palès que volen arraconar el català, equiparar-lo al castellà, perquè perdi protagonisme en l’educació i fins i tot deixi de ser un requisit per a ocupar un càrrec públic. Aquesta darrera intenció ja s’ha fet efectiva amb l’eliminació del requisit del català per a accedir al Servei de Salut de les Illes.

En vista del canvi del Consell de Menorca, l’Ajuntament de Maó, governat pel PSOE, s’ha ofert a mantenir la fira a la ciutat. El batlle, Héctor Pons, s’ha posat en contacte amb les llibreries, que es van reunir ahir per valorar-ho. Segons Boatella, cal estudiar-ne uns quants aspectes. “Mirem d’endreçar això que ha passat i les accions que emprendrem conjuntament. L’oferta la celebrem i l’agraïm, però hem de veure quines passes fem. Cal no anar de pressa. No tindria cap sentit fer una fira de qualsevol manera. Ho hem de fer bé”, diu.

Les llibreries no entenen la decisió

Pons es va reunir amb les llibreries el 4 d’octubre. Els llibreters ho van demanar quan van veure que mancava poc temps per a la fira i que s’hi havia treballat ben poc. El conseller va fer servir la reunió per a exposar la seva proposta, i d’un bon començament va topar amb la negativa del sector. La idea de Pons és de fer una fira amb autors menorquins i amb llibres sobre Menorca en qualsevol llengua, com ara el castellà, l’anglès i el francès, i englobar-ho en les activitats que es fan durant la fira de Sant Antoni de Ciutadella, al gener. “En la reunió vam dir que no hi estàvem d’acord, que no ho vèiem clar i que no enteníem el canvi de rumb”, diu Boatella.

El conseller els va dir que estudiaria les queixes del sector i que els faria arribar una proposta més desenvolupada tenint en compte les discrepàncies. La resposta se l’han trobada a la premsa en un comunicat. El conseller diu que molts menorquins parlen castellà i que tenen la mateixa importància que la resta, i insisteix que la voluntat d’incloure llibre en castellà és per a fer créixer la fira.

Boatella també es queixa que el conseller posi al mateix sac les llibreries i els punts de venda de llibres: “Una cosa són punts de venda, com ara supermercats, benzineres, la botiga de l’aeroport, botigues de la platja…, que no són iguals que una llibreria com la nostra, que només venem llibres. És apassionant, però també és un negoci fràgil per la competència que tenim amb els formats digitals.”

La decisió del Pons ha unit el sector, i Boatella creu que és un bon moment per a crear un gremi de llibreters de Menorca: “Que col·labori amb les administracions per poder organitzar fires que responguin a la promoció de la llengua i la literatura, que prioritzin els autors d’aquí i que siguin dissenyades amb el mateix criteri que les altres fires de llibres en català.” Segons Cora Sánchez, propietària de la llibreria la Torre de Papel, el gremi també ha de servir per a afavorir la unió professional i agilitar els tràmits i la comunicació. “Seríem una unitat reconeguda, i fóra molt bona idea”, diu.

Crítiques contra el conseller

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) també s’ha oposat a la proposta de Pons. Diu que la nova proposta estronca divuit anys de tradició i de normalització lingüística amb un nou model que desvirtua de dalt a baix els valors fundacionals. També ha agraït la decisió de les llibreries de no participar-hi i ha convidat el Consell a canviar d’opinió. “La protecció, el respecte i el foment de la llengua pròpia de les Illes Balears és responsabilitat i deure de les institucions públiques del país”, diu en un comunicat.

Més per Menorca i Esquerra Unida també han criticat amb duresa la decisió de Pons. “Un atac més a la nostra llengua, que els polítics tenen l’obligació legal de defensar. La literatura en català fa nosa al govern de PP-Vox del Consell, però, per sort, no té data de caducitat com ells”, diu Maite Salord, escriptora i ex-presidenta del Consell de Menorca. Esquerra Unida també considera que aquesta política té l’objectiu d’eliminar el català i recorda que ja hi ha una fira del llibre en què poden participar tots els autors que no escriuen en català. Troba que és una decisió comprensible per la manera de pensar de la majoria del PP i Vox i dóna per fet que el Consell Insular no reconduirà la situació: “Sí que podem demanar a la societat conscienciada del valor de la nostra llengua que pensi en una resposta alternativa.”

Fins avui, la fira tenia un objectiu clar: promocionar la literatura catalana. A parer de Boatella, cal continuar alimentant i fomentant aquest propòsit. “I fomentar-lo implica que hi hagi una connexió amb entorns que probablement són més forts i que poden fer-hi aportacions”, diu. A la fira no tan sols hi participaven escriptors. Hi havia un programa complet amb tot d’activitats adreçades a promocionar la llengua, com ara lectures, recitals poètics, tallers per a escolars, rondallaires i espectacles de teatre.

La fira s’ha fet durant divuit anys amb governs de colors diversos, també durant el mandat de José Ramón Bauzá. Aquesta vegada el PP ha decidit de fulminar-la, i això a Cora Sánchez l’ha sorpresa ben poc: “El conseller és de la meva generació i el conec de tota la vida. M’hauria sorprès una actitud diferent. Que es comunicàs a la premsa directament m’ha semblat una falta de respecte molt gran. I poc hàbil de part seva. És una manera d’enemistar-se amb les llibreries. Sabem la seva posició personal sobre el català.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any