Eurodiputats escocesos de l’SNP i del Partit Laborista denuncien la ‘persecució’ dels polítics catalans

  • Demanen que s'obri una mediació entre Catalunya i Espanya

VilaWeb
Redacció
29.03.2018 - 15:50
Actualització: 29.03.2018 - 21:37

Eurodiputats escocesos a favor i en contra de la independència han denunciat plegats a la Comissió Europea la ‘persecució de polítics escollits democràticament arreu de la Unió’ per part de l’estat espanyol, un fet que consideren ‘profundament preocupant’. Són dos eurodiputats de l’SNP i dos del Partit Laborista, quatre dels sis eurodiputats escocesos totals –el Partit Conservador en té un i l’UKIP un altre.

En una carta dirigida al vice-president de la Comissió i responsable de Drets Fonamentals, Frans Timmermans, els eurodiputats del Partit Nacional Escocès (SNP) i del Partit Laborista afirmen que les mesures del govern espanyol posen en risc valors fonamentals de la Unió Europea com el de la llibertat d’expressió o de reunió. Els parlamentaris expressen el rebuig frontal a allò que veuen com un possible abús del mecanisme europeu de les euroordres i demanen a Timmermans que hi intervingui.

‘Com a eurodiputats, ens oposem frontalment a la decisió del govern espanyol de cercar, arrestar i empresonar els opositors polítics’, diuen. Els quatre eurodiputats –Alyn Smith, Ian Hudghton, David Martin i Catherine Stihler– recorden a la Comissió la ‘necessitat real de mediació’ entre Catalunya i Espanya.

Els eurodiputats s’ofereixen a Brussel·les per explicar la seva experiència amb el referèndum d’Escòcia, que consideren un ‘estàndard d’or’ que va resultar d’un ‘diàleg genuí entre Edimburg i Londres’. ‘Si la nostra experiència pogués ser útil, estem totalment a la vostra disposició’, afegeixen.

L’SNP i els laboristes són rivals en la política domèstica escocesa, i estan frontalment oposats pel que fa a la independència. Però el cas de Clara Ponsatí, que s’enfronta a una euroordre des d’Escòcia, les ha unit respecte de la situació catalana. L’actual ministre d’Afers Escocesos del govern britànic, Ian Duncan, era també eurodiputat escocès pel partit conservador i s’havia pronunciat a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya en diverses ocasions a Brussel·les estant. A més, va ser observador de l’1-O.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor