Adeu al tractat que havia d’evitar una guerra nuclear entre els Estats Units i Rússia

  • Els EUA ratifiquen la retirada del Tractat de Forces Nuclears d'Abast Intermedi i en responsabilitzen Rússia

VilaWeb
Redacció
02.08.2019 - 19:15
Actualització: 02.08.2019 - 19:34

Avui els Estats Units han ratificat la retirada del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF) signat amb Rússia el 1987 per eliminar els míssils nuclears de curt abast i mitjà de les dues principals potències nuclears. L’anunci arriba després d’haver responsabilitzat Moscou de violar la seva part de l’acord, que s’estén a les armes convencionals. Rússia ha desplegat a la costa oest un nou sistema de míssils capacitat per aconseguir objectius a Europa.

Rússia ha negat categòricament les acusacions i, per contra, ha responsabilitzat els Estats Units de desplegar a Romania i Polònia sistemes de llançament de míssils de creuer. Tot just després d’haver sabut la ratificació de Washington, el Kremlin ha sol·licitat una moratòria sobre els míssils nord-americans MK-41, com va declarar tàcitament el president Vladimir Putin,.

A l’espera d’una resposta a la petició russa, Washington confirma la decisió presa fa sis mesos pel president nord-americà, Donald Trump, qui havia donat de termini fins avui, 2 d’agost, data oficial de caducitat del tractat, perquè Rússia retirés d’aquestes aigües el sistema Novator 9M729, conegut a l’OTAN per SSC-8.

‘Els Estats Units no seran part d’un tractat que Rússia viola deliberadament. L’incompliment del tractat per part de Rússia posa en perill els interessos suprems dels Estats Units i el desplegament d’un sistema de míssils que viola aquest sistema és una amenaça directa tant per als Estats Units com per als nostres socis i aliats’, ha manifestat en un comunicat el secretari d’estat dels EUA.

Rússia ha negat ja al primer moment que hagi incomplert qualsevol aspecte de l’acord des de la raó objectiva de la retirada dels Estats Units. Aquests míssils, argumenta el Kremlin, són fora del rang d’autonomia prohibit pel tractat (entre 500 quilòmetres i 5.500). Per això s’ha refusat a destruir aquest nou sistema, com exigeixen els Estats Units.

‘Tant els Estats Units com l’OTAN sí que hem proposat que sospesi la possibilitat de declarar una moratòria sobre els nostres desplegaments de míssils de curt abast i mitjà, com l’anunciada pel president Putin sobre els seus’, ha assenyalat el ministre d’Afers Estrangers rus, Serguei Riàbkov, a l’agència de notícies TASS.

Els EUA i l’OTAN puntualitzen que aquest sistema MK-41 instal·lat a l’Europa de l’est no afecta la seguretat de Rússia perquè té per objectiu la dissuasió de la possible amenaça de l’Iran o grups terroristes com ara Estat Islàmic.

L’OTAN assenyala Rússia com ‘l’única responsable’

Mentrestant, l’OTAN ha responsabilitzat Rússia de la fractura del pacte. ‘És l’única responsable de la desaparició del tractat i lamentem que no hagi mostrat la voluntat per a reprendre el compliment de les seves obligacions internacionals ni hi hagi pres mesures demostrables’, ha fet saber l’Aliança Atlàntica en un comunicat.

‘Una situació en la qual els Estats Units compleixen plenament el Tractat, i Rússia no, és insostenible’, segons l’OTAN, que avisa que ‘respondrà de manera equilibrada i responsable als riscs significatius del míssil rus 9M729 per a la seguretat aliada.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any