L’estat espanyol és el sisè de la UE amb la pitjor percepció d’independència del poder judicial, segons una enquesta de la CE

  • La meitat de la població hi té una opinió dolenta o molt dolenta sobre els jutges

VilaWeb
El comissari de Justícia, Didier Reynders, reunit amb el ministre de Justícia espanyol, Félix Bolaños, i el vice-secretari d'Acció Institucional del PP; Esteban González Pons (fotografia: Comissió Europea).
ACN
11.06.2024 - 13:51
Actualització: 11.06.2024 - 14:03

L’estat espanyol és el sisè de la Unió Europea on la població puntua més negativament la independència del poder judicial. Segons una enquesta publicada avui per la Comissió Europea, la meitat de la ciutadania espanyola considera que la independència dels jutges i els tribunals del país és dolenta o molt dolenta. Per altra banda, només un 7% la valora molt positivament i un 30% positivament. El 13% restant dels enquestats no es posiciona.

Els únics països que obtenen una pitjor valoració són Itàlia, Eslovàquia, Polònia, Bulgària i Croàcia, mentre que estats com Dinamarca, Finlàndia o Àustria, a l’altre extrem de la classificació, obtenen opinions positives en més d’un 80% de les respostes.

Segons el document, la població espanyola atribueix la manca d’independència a les interferències o pressions per part de governs i polítics (39,5%) i a les pressions per part de sectors econòmics o grups amb interessos específics (37%). Un tercer factor rellevant és l’estatus que tenen els jutges a l’estat espanyol, que no ofereix prou garanties per assegurar la seva independència, tal com assenyalen un 28% dels enquestats.

L’estat espanyol també és el sisè país que obté la pitjor puntuació quan es pregunta a les empreses si els tribunals garanteixen la protecció de les inversions. Un 55% de les companyies enquestades té poca o gens de confiança en els tribunals, mentre que un 41% apunta en la direcció contrària. El 4% restant correspon a les empreses que no s’han posicionat.

A l’estat espanyol, gairebé la meitat de les companyies citen com a principals problemes la conducta poc transparent de l’administració, canvis freqüents en la legislació, dificultats per aconseguir compensacions justes i la manca d’eficiència i independència del sistema judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor