Espanya serà sota el focus de l’ONU per la no-aplicació de l’amnistia

  • El 30 d'abril l'estat espanyol passarà l’Examen Periòdic Universal · Desenes d'organitzacions han fet informes sobre vulneracions de drets en què denuncien la no-aplicació de l'amnistia i l'espionatge a independentistes, entre més

VilaWeb
15.04.2025 - 21:40
Actualització: 15.04.2025 - 21:43
00:00
00:00

L’estat espanyol se situarà sota el focus de les Nacions Unides el 30 d’abril al Palau de les Nacions, a Ginebra. Serà en l’Examen Periòdic Universal, un mecanisme del Consell de Drets Humans que estipula que cada estat membre s’ha de sotmetre cada quatre anys i mig a una anàlisi. Per a aquest examen, desenes d’organitzacions catalanes han fet arribar a l’ONU informes sobre vulneracions de drets humans, en concret, vulneracions en l’àmbit dels drets civils, polítics, culturals i socioeconòmics. Aquestes entitats han sol·licitat als estats membres de les Nacions Unides que traslladessin a l’estat espanyol la importància de garantir l’aplicació de l’amnistia, protegir la immersió lingüística o posar fi a les pràctiques d’espionatge il·legal, entre més. A banda dels informes d’organitzacions, també s’aportarà informació atorgada per l’estat i informes d’experts i grups independents.

Repressió contra l’independentisme

Entre els catorze informes presentats, en destaquen cinc que tenen a veure amb la vulneració de drets civils i polítics en el context de la repressió contra l’independentisme, i tots coincideixen a demanar l’aplicació de l’amnistia. Els dos primers –l’un, signat per Òmnium Cultural i l’altre, per l’ANC i Unrepresented Nations and Peoples Organization– denuncien, entre més, la criminalització de protestes pacífiques del moviment amb la instrumentalització del delicte de terrorisme, l’espionatge amb Pegasus, la infiltració d’agents en organitzacions civils i la manca de justícia per les tortures del franquisme. També assenyalen les dificultats en l’aplicació de l’amnistia per les resistències de la cúpula judicial espanyola i demanen de comprometre’s amb el dret d’autodeterminació, a què dóna suport més del 75% de la població a Catalunya.

També hi ha un informe centrat en el dret de llibertat d’expressió i assemblea, signat per entitats com el Grup de Periodistes Ramon Barnils i la Plataforma per la Llengua. També s’hi denuncia la instrumentalització de la llei antiterrorista, però a més s’hi assenyalen alguns elements perillosos de la reforma dels desordres públics i s’hi esmenten una sèrie de recomanacions genèriques sobre llibertat d’expressió no complertes per Espanya. Per exemple, el Canadà va instar l’estat espanyol a revisar el delicte d’injúries a la corona i d’ofensa als sentiments religiosos i la llei mordassa, i Luxemburg i les Maldives van instar-lo a despenalitzar la difamació.

Un quart informe, signat per Amnistia i Llibertat i Sine Qua Non, parla de la repressió en general, però fa especial incidència en la repressió econòmica: tant les sancions econòmiques desorbitades contra activistes i polítics independentistes com el paper en concret del Tribunal de Comptes espanyol, sobre el qual s’han expressat preocupacions sobre la seva neutralitat i les seves garanties processals. L’informe denuncia que els membres del tribunal manquen de l’aparença de neutralitat, i això mina la confiança en les seves decisions, que es perceben com una forma encoberta de persecució penal per malversació de fons públics.

El bluf del Tribunal de Comptes: no pot preguntar al TJUE ni sobre l’amnistia ni sobre res

També hi ha un informe sobre l’espionatge amb el programari Pegasus contra l’independentisme, signat per entitats com Irídia o Gentium. S’hi assenyala que, fins a l’actualitat, aquest cas s’ha convertit en el més gran d’Europa de característiques similars, juntament amb el d’Hongria. L’informe denuncia que els processos judicials i les comissions d’investigació impulsades s’han topat amb la negativa i el silenci del govern espanyol i de l’empresa responsable (NSO Group), que s’emparen en un marc normatiu ple de buits legals.

Atacs contra la immersió

Un altre dels temes recurrents d’aquesta sèrie d’informes són els atacs contra la immersió lingüística, presents en tres dels reports. Un és signat per entitats i sindicats, entre els quals, la USTEC·STEs-IAC, la Intersindical i la Plataforma per la Llengua. Hi assenyalen els perills de deixar les decisions sobre política lingüística en mans del poder judicial i demanen d’eliminar la imposició d’impartir almenys un 25% de l’ensenyament en castellà a l’educació i, en general, d’evitar l’increment de l’ús del castellà a l’escola.

Un altre informe, de la Plataforma per la Llengua, documenta les discriminacions sofertes per catalanoparlants. Hi esmenten la restricció de l’ús del català als tribunals i administracions, entre més, i recorden que l’estat espanyol no ha aplicat recomanacions clau sobre els drets de les minories lingüístiques. La Plataforma demana de reconèixer els catalanoparlants com a minoria protegida i de lluitar contra el discurs d’odi catalanòfob.

El tercer informe, signat també per entitats gallegues, asturianes i basques i per l’Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, fa una radiografia general de la regressió en la protecció de les llengües minoritzades a l’estat espanyol. S’hi documenta la manca de funcionaris amb coneixement d’aquestes llengües i casos de discriminació laboral i sanitària. A més, demana de concedir l’oficialitat a l’asturià i l’aragonès.

Participació política dels estrangers i biaixos racistes

També s’han presentat dos informes que tenen a veure amb discriminacions racistes. L’un, signat pel CIEMEN, demana d’eliminar el requisit de reciprocitat per a garantir el dret de vot dels empadronats, també dels estrangers, a les eleccions municipals. L’informe insta Espanya a centrar-se en la residència com a criteri clau per al dret de sufragi, en lloc de la nacionalitat o els acords de reciprocitat.

L’altre informe, signat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya, denuncia que la llei no prohibeix de manera explícita les identificacions per perfil ètnic o racial fetes per les forces de seguretat i només es limita a la necessitat d’evitar aquestes pràctiques. A més, aquest informe també demana una “visió interseccional” en el Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic, que reculli vulnerabilitats relacionades amb la classe, l’ètnia, la discapacitat i l’edat, i integri la mobilitat humana (migracions, desplaçaments…) per a enfrontar desigualtats que agreugen els efectes del canvi climàtic. Finalment, demana de desenvolupar un marc normatiu que eviti biaixos discriminatoris en la intel·ligència artificial.

Desaparicions de menors a partir del franquisme

Entre els informes, també en destaca un –signat per entitats memorialistes i de víctimes– que assenyala l’incompliment sistemàtic de l’estat espanyol quant a la investigació de desaparicions forçades de menors entre 1936 i 1996, any en què es va canviar la llei d’adopció. L’informe recorda a Espanya que la detenció il·legal i la usurpació de la identitat són delictes reconeguts que no poden prescriure fins que la víctima vegi restablerta la seva identitat. Les entitats demanen que el govern espanyol implementi les recomanacions dels organismes internacionals en aquesta matèria.

Uns altres informes presentats tenen a veure amb la protecció de drets econòmics, socials i culturals, amb les desigualtats que limiten el dret de l’educació i amb els drets dels presos, en què es reclama una nova tipificació del delicte de tortura, que es prohibeixi el règim d’aïllament penitenciari superior a catorze dies i que es prohibeixin les contencions mecàniques.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
dldtdcdjdvdsdg
2829301234567891011121314151617181920212223242526272829303112345678
Fer-me'n subscriptor