Espanya empitjora en el rànquing global de percepció de la corrupció

  • L’informe de Transparency International la situa al lloc 36 d’un total de 168 països, per sota de Botswana, Xipre i Portugal entre d’altres

VilaWeb
ACN
27.01.2016 - 12:35

La imatge internacional d’Espanya pel que fa la corrupció ha empitjorat durant l’any 2015. Aquesta és una de les conclusions de l’informe global sobre la percepció de la corrupció elaborat per Transparency International. El document ordena 168 països segons la seva transparència en una escala de 0 (percepció d’alts nivells de corrupció) a 100 (percepció d’ ínfims nivells de corrupció). Espanya obté una puntuació de 58, per sota de la mitjana europea i dos punts pitjor que l’any 2014. Ocupa el lloc 36 a la taula, per darrera d’Israel, Xipre o Botswana entre d’altres. Dinamarca ocupa la primera posició i és considerant, per tant, un dels països més transparents. Somàlia tanca el ránquing.

Espanya és dels pocs països que ha empitjorat la seva imatge internacional pel que fa a corrupció respecte de l’any passat, juntament amb Brasil, Líbia, Turquia i Austràlia. L’any 2014 va obtenir una puntuació de 60 sobre 100 i l’any 2012 la nota va ser encara superior, un 65 sobre 100. El 58 obtingut aquest 2015 la situa al lloc número nou començant per la cua pel que fa als 28 països analitzats a la Unió Europea, on la nota mitjana és de 67 sobre 100. Tot i això, la nota d’Espanya encara està lleugerament per sobre de la mitjana global, que se situa en un 48 sobre 100. La percepció pel que fa a Espanya s’equipara pràcticament a la de Corea del Sud (56), Cap Verd (55), Ruanda (54) o Namíbia (53) entre d’altres.

Europa obté la millor puntuació
La millor nota mitjana pel que fa a la percepció de la corrupció en l’àmbit internacional es troba a la regió Europea, que obté un 67 sobre 100. De fet, el país que lidera el rànquing de transparència forma part de la Unió Europea; Dinamarca obté un excel·lent 91 sobre 100. Els països escandinaus, Holanda, Suïssa i Alemanya se situen entre els 10 primers de la llista pel que fa a percepció de transparència.

El Regne Unit, Àustria, Islàndia o Luxemburg són entre els 20 primers però cal baixar fins a la posició 23 per trobar-hi França. Bulgària, també un Estat Membre, tanca el rànquing pel que fa a la regió Europea amb un 48 sobre 100.

Àfrica a la cua de la transparència
Una vegada més, el continent africà obté la pitjor puntuació pel que fa a la corrupció. La nota mitjana de la regió del nord i el centre d’Àfrica és de 39 sobre 100 i encara pitjor quan es tracta de l’Àfrica subsahariana, on la nota és de 33 sobre 100. Mentre que Qatar (71) i Botswana (63) ocupen les primeres posicions respectivament, Sudan (12) i Somàlia (8) obtenen la pitjor percepció.

Les dues ‘Àsia’
Transparency International distingeix entre dues regions asiàtiques; per una banda l’Àsia central, que inclou l’Europa de l’Est, i per altra l’Àsia pacífica. La primera obté pitjors resultats, amb una mitjana de 33 sobre 100, la mateixa nota que obté l’Àfrica subsahariana.

La regió que anomenen Àsia Pacífica però és la segona més ben valorada en l’índex global. La seva mitjana de 43 sobre 100 s’explica sobretot, gràcies a la transparència de Nova Zelanda, que ocupa la quarta posició al rànquing global.

Amèrica sense distincions
L’informe no distingeix entre la part Nord i Sud del continent Americà. D’aquesta manera, la regió americana suspèn, amb un 40 sobre 100 de nota mitjana. Canadà obté la millor puntuació, 83 sobre 100, mentre que Haití i Veneçuela empaten a la cua amb un 17 sobre 100.

Països com Guatemala, Nicaragua, Uruguai i Paraguai ocupen les darreres posicions de l’informe global, només per sobre de països com el Congo, Txad, Cambodja, Iemen o Síria.

El pes de les democràcies consolidades
L’Índex de Percepció de la Corrupció s’elabora a partir de les opinions d’experts sobre la corrupció en el sector públic. Les puntuacions dels països solen ser positives quan existeixen mecanismes de govern a través dels quals la ciutadania pot exigir mesures de control a l’acció de govern i, per tant, tenir una informació clara i transparent de les finances de l’estat.

Les darreres posicions solen estar ocupades per països en guerra i amb un sistema democràtic dèbil, on les institucions públiques com la policia i el poder judicial són fràgils i on la independència dels mitjans és més que qüestionable.

 

Informació relacionada: Per què Finlàndia, Dinamarca, Suècia i Nova Zelanda són els estats menys corruptes del món?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor