La companyía Bireun Seudat promociona el taller ‘Saman, la dansa de les mil mans’

Comença el festival Ésdansa de Les Preses (Garrotxa), que pretén de connectar la dansa tradicional amb el present. Enguany la programació vol fomentar que s’hi balli, i per això una gran part de la graella és formativa i participativa, en què l’espectador deixa de ser precisament espectador i esdevé ballador. Avui a la nit es farà el taller ‘Saman, la dansa de les mil mans’, en el qual tothom qui vulgui podrà aprendre aquesta dansa tradicional indonèsia amb la companyia Bireun Seudati. 

A més, el festival posarà el focus en el diàleg entre la dansa i la música i optarà per mostrar el treball en comú de companyies i col·lectius provinents d’aquests dos mons a través de propostes gairebé inèdites, segons que han informat els organitzadors. Entre les propostes principals hi ha l’espectacle inaugural ‘Contrabanda’ de l’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, ‘Indiano sons i els passos perduts’ de Factoria Mascaró i del grup d’havaneres L’Espingari, la peça ‘Sa mateixa’ de Joana Gomila i Lali Ayguadé, i l’estrena de ‘Pilar de dos’ de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez.

A més, el diàleg amb el paisatge també continuarà essent una part essencial del festival a través de les propostes anomenades ‘experiència’ al Parc de Pedra Tosca. Quant a l’oferta internacional, en aquesta edició l’Ésdansa portarà tres països encara inèdits com són la República Turca del Nord de Xipre, El Salvador i Mongòlia, que compatiran protagonisme amb Xile, present a través del Ballet Folclórico.

El nom del festival juga amb ‘és’, un present d’indicatiu, davant de ‘dansa’, i és que l’esdeveniment entén que la dansa d’arrel tradicional és present per tal de ser ballada i creada en l’actualitat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb