Escape Room a l’aire lliure: el format que sobreviu a la pandèmia

  • Els jocs d'escapament han aconseguit adaptar-se al protocols covid, però també han suprimit força activitats

VilaWeb
Redacció
04.09.2021 - 21:50
Actualització: 06.09.2021 - 11:00

Les sales d’escapament, més conegudes com a Escape Room, han tingut dificultats per a sobreviure aquest darrer any i mig a causa de la pandèmia. Habitualment, el joc es fa en un entorn petit, tancat i on la normativa compta amb un mínim de participants, fet que fa difícil de mantenir la distància de seguretat. “Una setmana ens deien que el límit de cabuda era de vint i l’altra setmana ens deien que deu com a molt. Això desconcerta molt, la gent no sap si reservar”, explica Sebastià Marín, un dels responsables de l’Escape Morella. “Els jocs d’escapament ha anat cada vegada a més, però durant la pandèmia és evident que hem perdut clients. Hem estat tancats durant els mesos de confinament.”

La pandèmia ha causat que molts sectors s’hagin reinventat per a complir els protocols de seguretat contra el coronavirus, i ells no han estat una excepció. Per això, alguns han decidit d’optar pel format a l’aire lliure, que els permet de garantir els protocols anticovid. En lloc de fer-ho en espais tancats i sense ventilació, ho fan al carrer o als entorns naturals del país. Així, es pot aprofitar l’avinentesa per a conèixer les places, monuments o castells, mentre s’aprèn sobre la història o curiositats del país.

És el cas del Lock Clock, que ha creat una iniciativa en col·laboració amb els guies turístics de Barcelona. L’empresa, que té diverses sales de jocs d’escapament, ha decidit de traslladar una de les seves propostes als carrers del barri Gòtic de Barcelona i oferir la possibilitat de passar-s’ho bé mentre es descobreixen indrets no tan coneguts de la ciutat. Ha estat tot un èxit. Diuen que, durant la pandèmia, els participants han agraït de poder fer activitats els espais exteriors: “És molt més fàcil fer-ho a l’aire lliure i la gent no té tanta por al contagi.”

Una proposta molt semblant és la de l’Escape Room Peníscola. En el seu cas, abans de la pandèmia no existien, però van veure clar que era un bon moment per a invertir en aquest sector. Ara, sabien que era important d’innovar. Per això, la seva proposta és exclusivament a l’aire lliure. D’aquesta manera, garanteixen els protocols de seguretat i, alhora, reivindiquen el patrimoni històric de la ciutat.

Escape Morella
Fotografia: Sebastià Marín.

Però això de l’escapament a l’aire lliure no és nou. El 2017, en Sergi Sanz va començar-ne un a Barcelona per a diferenciar-se de la resta. Cosa que ara l’ha beneficiat, atès que les restriccions l’han afectat molt menys. Tot i que també ha notat la crisi perquè abans moltes empreses li demanaven aquesta mena d’activitats i ara no poden perquè no complirien els protocols. Malgrat tot, a RoomboEscape no han parat quiets i s’han tornat a reinventar tot oferint jocs d’escapament en línia, que també han tingut molt d’èxit.

“Rebem més trucades ara que no abans de la pandèmia. Es nota que la gent té més interès en aquesta mena d’activitats. Dissabtes i diumenges tenim les reserves plenes”, explica Marina López Sancho, una de les cofundadores de 123 Action Barcelona, un joc d’escapament que es fa pels carrers de Barcelona i que té la particularitat que també hi participen actors. Expliquen que les reserves s’han de fer amb tres setmanes d’antelació.

Hi ha qui ha portat la innovació més enllà. És el cas d’Escape City Box, que pot exportar la seva proposta a diversos indrets del país perquè és a l’aire lliure. Van néixer abans de la pandèmia, però destaquen que aquests darrers mesos el negoci ha crescut exponencialment. “El fet que es jugui al carrer ha implicat un gran avantatge per a continuar endavant, era allò que la gent necessitava”, diu en Roberto Barroso, un dels responsables del format, que admet que la iniciativa ha tingut més bona rebuda a les ciutats més petites, atès que són les que han patit més les restriccions contra la pandèmia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any