El sentit de la veu trencada de Junqueras i el refugi d’ERC aquesta Diada

  • "Ningú no ens farà callar, i no tenim por de ningú!”, ha cridat Junqueras en l'acte polític del partit d'aquesta Diada

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
11.09.2022 - 19:22
Actualització: 11.09.2022 - 19:44

La veu no li ha aguantat i s’ha esgargamellat just quan ha proclamat la frase cridada a ser el titular del seu discurs: “No ens farà callar ningú. Ni aquells que es vesteixen amb togues, ni els qui s’amaguen en l’anonimat per insultar-nos i amenaçar-nos. Ningú no ens farà callar, i no tenim por de ningú!” Oriol Junqueras ha tancat l’acte polític que ha fet ERC aquesta Diada, en què ha decidit de desmarcar-se del més multitudinari, la manifestació convocada per l’ANC. No s’hi ha referit directament, ni ell ni els dirigents del partit que l’han precedit, el president Pere Aragonès i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en connexió de Ginebra estant. Però sí que tots ells s’hi han referit quan s’han reafirmat com els independentistes “inclusius”, “transversals”, “integradors”… Si ells ho són, vol dir que els altres no.

En el seu “ningú no ens farà callar” suraven les imatges de Junqueras d’ara fa un any, quan fou escridassat per alguns manifestants en la mobilització de l’ANC a la Via Laietana. Però no es pot pas dir que l’acte d’ERC hagi estat alternatiu a la manifestació d’avui del Paral·lel, ni que hi hagi hagut cap contraprogramació. Perquè un acte i l’altre no eren comparables en absolut, atès que el d’ERC era de partit, un acte amb mig miler d’assistents, la gran majoria militants, molts dels quals del Jovent Republicà, i amb representants polítics de partits amics, com ara EH Bildu, el BNG, Més per Mallorca, Més per Menorca, l’HDP kurd i el Sinn Féin, entre més formacions, situats en el petit tram del carrer del Bruc que va del carrer de Trafalgar a la ronda de Sant Pere, força blindat per efectius dels Mossos d’Esquadra. En aquest espai, mig centenar de taules en què els assistents han compartit un dinar de germanor. A les primeres, els pesos pesants del partit, amb Junqueras, Raül Romeva, Marta Vilalta, Pere Aragonès, Diana Riba, Ernest Maragall, Elisenda Alamany, Gerard Gómez… I els consellers d’ERC al govern, que després tampoc no han anat a la manifestació de l’ANC, tal com ja havien anunciat.

Els dirigents d’ERC havien assistit abans a l’acte polític d’Òmnium a l’Arc de Triomf, i després s’han afegit a la Festa per la Llibertat del passeig de Lluís Companys. Però han fet el seu acte polític sobretot amb la seva gent, tot fent gala, això sí, de transversalitat, en una oposició implícita a la manifestació de l’ANC. Ha estat el missatge que ha volgut transmetre Junqueras en el seu discurs, breu i abrandat: “Quan nosaltres parlem de ser inclusius i integradors, sabem què diem, perquè és el que hem fet sempre, per això aquí hi ha gent d’espais polítics tan diferents, de tots els àmbits del treball, de l’empresa, de la universitat i d’organitzacions culturals i cíviques del nostre país. Sabem què vol dir sumar. Perquè som aquells que han posat a les institucions senadors que han nascut a l’Uruguai, a l’Índia…”

Ha reivindicat el passat del partit: “ERC és la millor eina per a aconseguir la independència d’aquest país, l’única perquè cada dia siguem més i més forts. Ningú no ens convencerà que la manera és ser cada dia menys i més febles, perquè estem acostumats a construir grans majories. Perquè ens sentim hereus dels que van proclamar la República Catalana el 1931, els que van defensar Catalunya i la llibertat als camps de França al costat dels aliats i contra l’ocupació nazi. Som els hereus d’aquell partit, l’únic que va votar contra la constitució espanyola.”

Però no ha fet cap referència al Primer d’Octubre, ara que en farà cinc anys. Sí que l’ha feta Rovira, que ha demanat d’extreure’n les lliçons, de saber quines són les febleses. “No tothom és independentista, hi ha molta diversitat de gent, i això vol dir que hem de sumar-ne molta més. I l’altra feblesa fou sobre la manca de reconeixement internacional. Ens podem enganyar, però després no guanyarem. I nosaltres volem guanyar, i per això, essent a la taula de diàleg i liderant el procés democràtic i representant tota aquesta gent, sabem que guanyem reputació internacional. Tenim l’estratègia claríssima, l’hem de poder explicar arreu. Cada pas que fem és amb visió estratègica. Hem de denunciar els tacticismes i els partidismes”, deia en aquest acte de partit amb què ERC s’ha desmarcat de la convocatòria compartida per ANC, Òmnium i l’AMI.

El president Aragonès ha tingut un paper més aviat secundari en aquest acte, amb una intervenció molt breu en què ha reivindicat la tasca feta a Educació per impedir la imposició del 25% de castellà a les aules aquest curs i ha proclamat que, com a partit, sortiran al carrer cada Diada. “Avui sortim al carrer, i hi sortirem cada Onze de Setembre. Ho farem sempre amb una vocació inclusiva. Sobretot cada dia des dels pobles, barris i viles hem de construir la majoria imparable, invencible, dels que somien i fan possible la llibertat.” Les paraules d’Aragonès amb prou feines es podien sentir per la protesta eixordadora d’una quinzena de veïns del Besòs que denunciaven la situació del barri i la passivitat de la Generalitat a l’hora de resoldre el problema d’aluminosi que pateixen uns quants habitatges.

Acabat l’acte, amb la ronda de Sant Pere buida, tallada al trànsit pels Mossos, se sentia la remor de la gent que sortia del metro i s’aplegava a la plaça d’Urquinaona per anar avançant, convocats pels CDR, cap a la manifestació del Paral·lel.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any