Entitats en defensa de la llengua comencen una recollida de signatures contra l’homologació del C1

  • Troben que es trasllada als professors de català una responsabilitat que no els correspon i una pressió terrible davant famílies i alumnes

VilaWeb
Redacció
17.02.2023 - 17:24
Actualització: 17.02.2023 - 21:49

Escola Valenciana, el Tempir i STEPV han començat una campanya de signatures per la retirada del decret d’homologació del C1 de català en educació, que marca que s’obté el certificat C1 si s’obté un set o més de nota en el batxillerat.

La recollida es fa de forma telemàtica i el termini acaba el 17 de març per a presentar-les físicament a la Conselleria d’Educació. Segons les entitats, no es tenen en compte criteris educatius, pedagògics, lingüístics o sociolingüístics i simplement es tracta d’un acord polític entre la Conselleria d’Educació i Funció Pública.

Troben que es trasllada als professors de català una responsabilitat que no li correspon i una pressió terrible davant famílies i alumnat. A més, el currículum de català és més extens que no pas les competències en comprensió i expressió oral i escrita i que es pot donar el cas d’un alumne que no arriba al set, però que sí que té les competències necessàries per a tenir el C1.

Cal afegir que troben hi haurà greuges comparatius i pràctiques discriminatòries, perquè el nivell i valoració pot ser molt diferent segons la comarca i la titularitat del centre. Així que troben que l’opció viable perquè els alumnes puguin acreditar el nivell C1 de català és presentar-se a una prova específica davant els organismes competents.

Sobre això, expliquen que el batxillerat està orientat a l’accés a la universitat i que es contradictori, perquè la competència oral que exigeix nivells com el C1 de català no està garantida ni es demana a les PAU i tampoc es demana una competència escrita equivalent a la del C1.

Com a últim punt, diuen que això repercuteix negativament en el prestigi social del català, i no contribuirà al seu ús social i diu que “només cal veure què ha passat en altres territoris del nostre domini lingüístic on s’han aprovat mesures semblants i els resultats han estat ben negatius per a la llengua”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any