01.02.2017 - 14:57
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
Les entitats Nutrició Sense Fronteres, la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable (Rezero) i el Banc de Recursos, juntament amb el Grup GSR, han llançat aquest dimecres una campanya per sensibilitzar tant els consumidors com el sector de la restauració sobre l’excés de menjar en restaurants.
En un acte a l’Hotel Barceló Sants, les entitats han exposat que cada any es llencen 260.000 tones de menjar a Catalunya, xifra que equival a les necessitats alimentàries anuals de 500.000 persones, i el 16% del que es rebutja prové del sector de la restauració, unes dades que la directora de l’Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge de l’Agència Catalana de Residus, Pilar Chiva, ha qualificat d'”inacceptables”, i ha recordat que la institució ha plantejat la meta de reduir al 50% aquest excés.
Davant d’aquestes xifres, la campanya ‘Remenja’mmm’ té l’objectiu de reduir l’excés de menjar i fer més sostenible el sector de la restauració a través d’una “solució pràctica”, que consisteix a donar una bossa als establiments per facilitar que el client s’emporti el menjar que li sobri, ha explicat la coordinadora de Rezero, Marta Beltran.
La campanya també proporciona consells sobre com reduir l’excés alimentari i quins envasos utilitzar a tots els restaurants que s’hi adhereixin, que de moment ja són nou.
La portaveu de la campanya, Rosa García, ha destacat la unió de les entitats per sumar esforços i facilitar l’hàbit que els consumidors s’emportin el menjar que els sobri, ja que considera que “hi ha una certa vergonya” a l’hora de fer-ho, mentre que en altres països és una pràctica freqüent.
A l’acte també hi ha participat la cuinera del restaurant Semproniana, Ada Parellada, que ha ressaltat la necessitat de reduir l’excés alimentari a les cuines i de conscienciar els clients i els restauradors, que considera que a vegades “criminalitzen” els comensals que demanen emportar-se el menjar.
La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona donarà suport i visibilitat a la campanya, i ha reivindicat el compromís del Consistori amb la prevenció de residus i la lluita contra l’excés alimentari, recordant que el Govern municipal ha impulsat mesures per ajudar el sector de la restauració en aquesta qüestió.