Cinquanta-set persones sense llar han perdut la vida enguany a Barcelona

  • S'ha deixat una espelma i una rosa blanca davant de cadascun dels cinquanta-set cors de cartró col·locats a la plaça dels Àngels i s'ha demanat més implicació institucional

VilaWeb
Redacció
22.11.2017 - 19:09
Actualització: 22.11.2017 - 19:55

Almenys cinquanta-set persones sense llar han mort enguany a Barcelona. Aquest vespre, la fundació Arrels i altres entitats socials han fet un senzill i emotiu acte al barri del Raval per a recordar-les. S’ha llegit un manifest-carta dirigit a la ciutat de Barcelona.

EL text explica que els sense llar veuen vulnerats la majoria dels seus drets, com tenir una casa, tenir intimitat i higiene, sentir-se segur o ser atès mèdicament, perquè no totes les persones que viuen al carrer poder anar al metge més enllà de les urgències, i moltes no han rebut l’atenció que necessitaven tot i estar molt malaltes.

‘Sabies que quan mor una persona que ha viscut al carrer no sol haver una làpida ni molta gent que l’acompanyi?’, es pregunta a la carta. ‘Totes aquestes persones tenen dret a tenir una llar on sentir-se segures, on no passar fred i poder recuperar-se quan estan malaltes. Tothom té dret a una vida digna i a una mort digna. Totes les persones tenen dret a ser recordades. Estimada Barcelona, cal trobar solucions perquè cap persona hagi de viure als teus carrers. Cal seguir treballant junts per aconseguir-ho’, conclou.

Dues persones que han estat en algun moment sense llar han demanat més implicació social i institucional per a reduir aquesta xacra i no deshumanitzar les persones que per alguna raó o altra perden casa seva i han de dormir al carrer o en allotjaments públics o d’entitats benèfiques. Acompanyats per quatre músics del Liceu, s’han llegit un per un els noms de les cinquanta-set persones mortes i s’ha col·locat una espelma i una rosa blanca davant de cada cor de cartró plantat a la plaça dels Àngels, davant del MACBA. L’acte ha acabat amb tot el públic fent una rotllana al voltant dels cors i agafats de les mans.

Els sense sostre viuen 22 anys menys
Viure al carrer deteriora la salut i escurça els anys de vida. Concretament, 22 anys menys que la mitjana, segons les entitats socials. Es calcula que més d’un miler de persones dormen cada nit als carrers de Barcelona, Badalona i Sant Adrià del Besòs, i a més dues mil persones ho fan en albergs i recursos públics o privats.

Durant molts anys, Arrels havia organitzat una trobada íntima per a recordar les persones sense llar vinculades a l’entitat i que havien mort l’últim any. L’any passat, per primera vegada, van decidir de visibilitzar aquesta realitat traslladant l’acte a l’espai públic per a donar més visibilitat a totes aquestes defuncions i en col·laboració amb altres entitats de Barcelona.

Es tracta de persones en contacte amb les següents entitats de Barcelona: Àmbit Prevenció, l’Associació Ciutadana Anti-Sida de Catalunya (ACASC), el CAS Baluard, Dit i Fet, Heura, la fundació Sant Pere Claver, l’hospital de campanya de la parròquia de Sant Anna, Santa Lluïsa de Marillac, l’associació Yaya Luisa i Arrels Fundació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any