Enric Hernández, el cas que denota les seves hores baixes

  • L'acord entre el PSC i Junts a la Diputació de Barcelona deixa fora l'ex-director d’El Periódico de Catalunya per a dirigir la XAL

VilaWeb
Enric Hernández, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
Redacció
30.03.2022 - 05:03
Actualització: 30.03.2022 - 07:03

Enric Hernández (1969), ex-director d’El Periódico, finalment no podrà dirigir la Xarxa de Televisions Locals (XAL), que depèn de la Diputació de Barcelona. Hernández, conegut amb el malnom de The Nota, era fins aquesta setmana l’elegit pel PSC com a conseller delegat de l’ens, però finalment els socialistes han deixat de proposar-lo, atesa la negativa de Junts per Catalunya. PSC i Junts, partits que governen plegats la Diputació, ja van proposar dilluns a la junta de portaveus un nom nou, el de Marc Melillas, periodista vinculat a la XAL, i que en serà el nou conseller delegat. Demà, dijous, s’ha de fer el ple de la Diputació que en confirmi el nomenament. Per la seva banda, Hernández continua sense feina, després d’haver passat pel diari Avui, haver estat director d’El País a Catalunya, El Periódico, directiu de RTVE i tertulià a Els Matins i a Los Desayunos de RTVE.

“L’acord entre Junts i PSC a la Diputació incloïa que nosaltres nomenàvem el gerent de la XAL, que és Toni Molons, i els socialistes, el conseller delegat, lloc que ara estava vacant. Per tant, els socialistes tenien el dret de nomenar-lo. Però ja vam dir que Enric Hernández, no. Pel seu paper durant l’any 2017 no ho podíem acceptar. I així ho va dir Jordi Sánchez a Salvador Illa durant les converses que van començar fa dos mesos. Per això, dilluns, a la junta de portaveus, ja vam dir que dijous al ple votaríem Melillas”, expliquen fonts de Junts a VilaWeb. Enric Hernández va ser el director d’El Periódico que va fer publicar a portada un muntatge simulant una nota de la CIA que suposadament avisava els Mossos dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’any 2017. Quan es va saber que la nota no era real, sinó un muntatge, hi va haver un gran escàndol. Hernández va ser director d’El Periódico nou anys (2010-2019) fins que Prensa Ibérica va comprar la capçalera al Grupo Zeta i va ser rellevat. Entremig, Hernández va veure com la seva gestió de la informació era criticada internament, com la directora adjunta, Neus Tomàs, acabava marxant i com, per primera vegada a la història, el diari no sortia al carrer per una vaga de la plantilla el 2017 contra les retallades del 16% del sou dels treballadors.

Poc després, els socialistes van col·locar Hernández en un lloc de nova creació, la direcció d’Informació i actualitat de RTVE. Un any i mig després, l’en van fer fora. La versió oficial és que el càrrec ja no tenia sentit. També és veritat que tots els directors dels centres territorials de RTVE havien signat una carta insòlita contra Enric Hernández, a qui acusaven de no deixar-los treballar amb llibertat, molestos per la dimissió de Cristina Ortiz i Alejandra Martínez a causa de la ingerència d’Hernández.

“Els mateixos socialistes que el van col·locar ara el deixen caure”, diuen fonts de Junts coneixedores de l’acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any