08.04.2025 - 12:08
|
Actualització: 08.04.2025 - 12:48
El poeta, traductor i intel·lectual Enric Casasses (Barcelona, 1951) ha estat guardonat amb el premi Jaume Fuster que atorga anualment l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC). El premi reconeix la trajectòria literària d’un autor i és l’únic que es decideix per votació entre els mateixos professionals de l’ofici. Casasses és una de les figures cabdals de la literatura catalana contemporània. Guardonat amb el premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2020, ha publicat més de cinquanta llibres, amb una trentena de poemaris i una vintena d’obres de narrativa, literatura infantil, assaig i edició crítica. També ha treballat com a traductor, articulista i actor, i ha participat en una gran quantitat de recitals i esdeveniments culturals.
La seva veu i la seva figura són referents en la cultura catalana dels darrers cinquanta anys. Poeta inclassificable i de veu pròpia, ha construït una obra marcada per la llibertat formal i per influències molt diverses, que van de la cultura rock dels anys setanta als trobadors medievals, de la psicodèlia a la mística, dels romàntics anglesos als poetes avantguardistes i barrocs. Aquesta barreja ha fet de Casasses una figura singular, capaç de connectar amb lectors de generacions diverses.
La seva trajectòria poètica comença amb La bragueta encallada (1972), a què segueixen títols com La cosa aquella (1982), No hi érem. Sèrie negra de sonets moderns (1993), Calç. Àlbum de poesia d’un instant i alhora il·lustrada (1996), Plaça Raspall (1998), Canaris fosforescents (2001), Bes nagana (2011) i El nus la flor (2018), entre molts altres.
També ha estat reconegut amb una llarga llista de guardons: el premi Crítica Serra d’Or (1991), el de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris (1993), el Carles Riba (1995), el Nacional de Cultura de Literatura (2012), el de la Crítica Catalana de Poesia (2019) i el Lletra d’Or (2019).
A més de la seva pròpia obra, Casasses ha contribuït a reivindicar autors marginals o oblidats, com Juli Vallmitjana o Eduard Girbal Jaume, i ha recuperat textos poc coneguts de figures com Francesc Pujols i Jacint Verdaguer.
En el camp de la traducció, ha acostat al català autors com Arthur Conan Doyle, Robert Louis Stevenson, Cyrano de Bergerac i Gérard de Nerval, però també Bob Dylan, Audrey Beecham, Hans Arp, José Lezama Lima, René Char, Santa Teresa, Pasolini, Queneau, Arnatu Daniel, La Fontaine, Apollinaire o Kenneth Patchen. Ha col·laborat en nombrosos mitjans, tant convencionals com alternatius.
Un premi votat pels escriptors
El Premi Jaume Fuster és atorgat pels socis de l’AELC a un autor per la qualitat i importància de la seva trajectòria. És l’únic premi literari del país decidit per votació entre escriptors i traductors. El procés consta de dues rondes: una primera oberta i una segona en què s’escull el guanyador d’entre els tres més votats.
Amb aquest guardó, Enric Casasses afegeix un nou reconeixement a una carrera literària que ha estat clau per a l’evolució de la poesia catalana contemporània, tot mantenint la seva radicalitat formal i el seu compromís amb una cultura oberta, lliure i crítica.