François Hollande, Manuel Valls, Anne Hidalgo: com enfonsar el Partit Socialista

  • El Partit Socialista és encaminat a la "pasokització", però això no vol dir que hagi de desaparèixer

VilaWeb
Mathieu Fulla
16.04.2022 - 21:30
Actualització: 17.04.2022 - 10:38

El resultat de l’1,72% dels vots emesos a favor d’Anne Hidalgo, candidata del Partit Socialista francès, a la primera volta de les eleccions presidencials del 2022, marca sense ambigüitats l’enfonsament d’una de les organitzacions polítiques més antigues de l’estat francès, hereva de la Secció Francesa de la Internacional Obrera (SFIO), fundada l’any 1905 per impuls de Jean Jaurès i Jules Guesde. Refundat el 1969, el Partit Socialista es va enlairar arran del congrés d’Épinay del 1971, que va situar-hi François Mitterrand al capdavant.

Malgrat que la seva història ha donat molts tombs i voltes, el final del mandat de cinc anys de François Hollande (2012-2017) va obrir esquerdes profundes que encara no s’han tancat.

Les fractures del quinquenni d’Hollande

Les eleccions presidencials del 2017 posen de manifest el debilitament del Partit Socialista, tal com ho demostra la puntuació ja històricament baixa aconseguida pel seu candidat, Benoît Hamon. La majoria dels dirigents del partit, així com les seves elits governamentals, es van unir a la candidatura d’Emmanuel Macron. Respecte de l’electorat, la lògica del vot útil va entrar de ple en joc. Els electors van votar en massa a l’antic ministre d’Economia de François Hollande, però també, en bona part, Jean-Luc Mélenchon, que va atreure el 16% dels votants que havien votat François Hollande a la primera volta del 2012.

Aquests resultats accentuen les divisions internes de la família socialista sota el mandat de cinc anys d’Hollande, i comencen a sorgir després del “xoc” del 21 d’abril de 2002 (quan Jean-Marie Le Pen va passar a la segona volta) i, encara més, del referèndum per una Constitució Europea del 2005, en què el camp del “no” tenia ferms partidaris, com ara Laurent Fabius i Henri Emmanuelli. El discurs al Bourget pronunciat pel candidat Hollande el gener de 2012 cristal·litza un malentès amb seu electorat.

Exasperats per la política de seguretat, el clima de tensions i els afers de la presidència de Nicolas Sarkozy (2007-2012), la majoria dels votants socialistes no volien veure (ni prendre’s seriosament) la moderació del programa econòmic i social de François Hollande. El seu atac contra les finances, que designa com el seu principal enemic, i el seu compromís amb un control més gran dels productes financers tòxics sorgeixen més de consideracions tàctiques que d’una convicció bàsica. Els fonaments del seu programa econòmic se centren en la competitivitat de les pimes i el retorn a l’equilibri de les finances públiques a partir del final del quinquenni. El president també va adoptar ràpidament aquest plantejament “social-liberal” i va anunciar, el novembre del 2012, la creació del CICE, una bonificació fiscal sobre els beneficis de les empreses de fins a vint mil milions d’euros anuals.

L’aprofundiment d’aquesta orientació econòmica amb el nomenament de Manuel Valls a Matignon el març del 2014 va comportar uns mesos més tard la dimissió del ministre d’Economia d’aleshores, Arnaud Montebourg, i la de Benoît Hamon, ministre efímer d’Educació. Poc després, part del grup parlamentari socialista va afirmar públicament la seva oposició a la via “social-liberal”, personificada pel primer ministre i el seu nou ministre d’Economia, Emmanuel Macron. Aquests diputats “rebels” es van oposar al govern fins al final del quinquenni, fet que reflecteix la debilitat de la direcció del president davant el partit del qual feia temps que era el primer secretari.

Tot i que la política econòmica de François Hollande era molt allunyada del discurs de Bourget, és important de destacar la continuïtat de les seves posicions sobre l’afer. Pròxim a Jacques Delors els anys vuitanta, aleshores va proposar de donar resposta als reptes de la globalització i l’aprofundiment de la construcció europea a través d’una política basada en la competitivitat de les empreses i l’augment de la flexibilitat del mercat de treball, que es veuria contrapesada per la defensa de la societat. Estat, protecció més individualitzada dels treballadors i desenvolupament de la formació contínua. Però durant els seus cinc anys de mandat, les seves opcions polítiques en qüestions econòmiques i socials, però també de sobirania, desestabilitzen i divideixen la seva família política. En primer lloc, la proposta de pèrdua de la nacionalitat arran dels atemptats del Bataclan del 2015, i després la llei laboral coneguda com a llei El Khomri l’any següent, que va augmentar la flexibilitat del mercat laboral.

Les elits socialistes, com més va més desconnectades del seu electorat

Com entendre aquestes propostes que no coincideixen amb la ideologia de l’esquerra tradicional? Els canvis sociològics de l’electorat socialista aporten algunes explicacions. De fet, ha evolucionat profundament aquestes darreres dècades.

L’any 1981, el 72% dels obrers i el 62% dels treballadors van votar François Mitterrand a la segona volta: unes xifres que l’esquerra no ha repetit d’aleshores ençà. Quan van esdevenir partit de govern, els socialistes van implantar, sobretot després del 1984 i el nomenament a Matignon de Laurent Fabius, una política econòmica que afavorí la modernització industrial, la liberalització financera i l’aprofundiment de la construcció europea alhora que s’esforçaren a defensar l’estat social en un context de desocupació en massa que afectava totes les societats occidentals. Aquestes tries dels socialistes al poder, no totalment assumides i explicades, ajudaren a allunyar el PS de les classes treballadores.

A partir dels anys noranta, aquests votants es van refugiar en l’abstenció. Una part significativa s’incorporà al Front National de Jean-Marie Le Pen mentre que una petita minoria optà per partits d’esquerra més radicals. L’esquerra ja no atrau les noves generacions d’obrers i assalariats que, a partir del 1995, voten principalment i de manera continuada per la dreta i l’extrema dreta.

Aquest divorci amb les classes més treballadores de l’electorat va acompanyat d’una altra ruptura, més gradual i silenciosa, amb el personal de l’estat, durant molt de temps bastió privilegiat del socialisme francès. D’ençà dels anys 2000, els professors, per exemple, han deixat de votar en massa el PS (amb l’excepció notable de les eleccions presidencials del 2012), i l’acusen d’assumir posicions massa favorables respecte de la globalització liberal i les polítiques educatives que no compleixen les expectatives.

A part d’unes quantes mesures insígnies encetades sota els governs de Michel Rocard i Lionel Jospin –com ara la renda mínima d’inserció, la setmana de trenta-cinc hores i cobertura sanitària universal–, el partit assumeix efectivament una política orientada a la competitivitat empresarial i la primacia de la regulació de l’activitat econòmica per mecanismes de mercat, els excessos dels quals han de ser corregits pels poders públics mitjançant polítiques socials dirigides.

Aquestes orientacions polítiques aprofundeixen les divisions de l’esquerra i afebleixen el PS. Si aquest darrer confiava en organitzacions com ara el Partit Comunista i els Verds per forjar aliances ad hoc segons les eleccions europees o locals, ja no ho aconsegueix, com sí que passava els anys setanta.

A partir del 2017, el rebuig assumit de la divisió esquerra-dreta per Emmanuel Macron i Jean-Luc Mélenchon s’afegí a la posició dels dirigents del Front National que, a partir de final dels anys noranta, la van substituir per l’oposició entre “globalistes” i “sobiranistes”, fet que va significar un cop al PS, que va ser percebut com una de les principals encarnacions de la política del “vell món”.

La feblesa de les xarxes socialistes

L’arrelament social de la SFIO i després del PS que, a diferència de les socialdemocràcies del nord d’Europa, sempre eren partits de representants electes i no de masses, es mantingueren febles amb l’excepció d’unes rares federacions emblemàtiques com la del nord. Però a la dècada dels setanta, l’enlairament del PS s’explica per una capacitat de mobilització més enllà dels seus feus tradicionals. El partit troba relleus en els sindicats de treballadors (la CFDT) i d’estudiants (la UNEF), però també en els cercles associatius i cooperatius. Per tant, és habitual que els activistes del PS també siguin membres de la CFDT i exerceixin funcions associatives, per exemple en les federacions de familiars dels alumnes. La influència del PS en aquestes xarxes va desaparèixer fa temps i l’episodi de la llei del treball va completar la desestabilització de la CFDT, històricament oberta a un diàleg (no sempre fàcil) amb el socialisme governamental.

De manera més àmplia, en la perspectiva d’una recomposició i d’una reinvenció del PS, l’afebliment dels cossos intermediaris, que s’accelera amb el mandat de cinc anys d’Emmanuel Macron, el priva d’una palanca per a sortir de la crisi.

També es pot mobilitzar un altre factor més subterrani per entendre la desconnexió creixent entre les elits socialistes i la societat. Rau en la relació que aquesta organització manté amb l’estat d’ençà dels anys vuitanta. Els politòlegs han posat en relleu un fenomen de “cartelització”. En esdevenir un partit de govern, el PS ha fet créixer la seva dependència de l’estat, no solament per les seves finances, com més va més dependents dels diners públics, sinó també per la seva experiència amb la penetració en massa d’alts càrrecs al capdavant de l’aparell. Aquesta transformació del PS en una “agència semipública centralitzada” l’ha allunyat considerablement dels militants i de la societat.

Per tant, factors a curt, mitjà i llarg termini es combinen per explicar l’insignificant resultat del candidat socialista a la primera volta de les eleccions presidencials. D’ençà del 2017, el PS va encaminat a la “pasokització”, un terme que ha passat al llenguatge de les ciències socials en referència al Partit Socialista Grec (PASOK), que va desaparèixer gairebé completament del panorama polític arran de la terrible crisi econòmica i crisi social que va afectar el país a final dels anys 2000. Però “pasokització” no és sinònim de desaparició.

Tal com han demostrat molts estudis, “els partits tenen una mort molt lenta” i tenen una forta capacitat de resiliència, tal com demostra el tímid, però real, ressorgiment electoral de certs partits socialdemòcrates europeus. El PASOK mateix podria oferir un bon exemple de sortida a la crisi per al PS: després d’una dècada complicada, aquesta organització recupera els seus colors gràcies a la reactivació de xarxes d’electes i sindicalistes locals i l’aparició de nous dirigents.

Mathieu Fulla és professor i doctor en història, membre permanent del Centre d’Història de Ciències Polítiques (CHSP), Sciences Po de París. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any