L’humorista Peyu i el cuiner Nandu Jubany han estat els primers voluntaris que s’han tancat a l’interior d’una de les cel·les que Òmnium Cultural, l’ANC i diversos CDR d’Osona han instal·lat a la plaça Major de Vic. Aquesta acció de resistència rep el nom ‘Un poble empresonat’ i, segons els organitzadors, pretén manifestar que ‘no és normal que deu persones estiguin privades de llibertat pels seus ideals polítics’.

L’acció ha començat avui a les cinc de la tarda i s’allargarà fins al 10 de desembre. L’objectiu és que mentre duri la campanya, la presó sempre estigui ocupada, tant de dia com de nit. Per aconseguir-ho, ciutadans voluntaris faran torns d’entre dues i quatre hores. Es tracta d’una iniciativa itinerant que després es traslladarà a altres localitats com Olot, Valls o Reus. Es vol mantenir activa fins que els presidents de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el vice-president i els consellers quedin en llibertat.

I avui ha acollit els primers voluntaris. En Peyu i Nandu Jubany s’hi han tancat durant una hora per fer visible el malestar de la societat catalana envers els empresonaments ‘d’aquells que l’únic que han fet ha estat acomplir al mandat del poble’. Així ho ha explicat en Peyu, qui ha insistit que la societat no podia oblidar que hi havia una desena de persones privades de llibertat.

‘Hi ha gent pacífica tancada per les seves idees’, ha lamentat l’humorista, que ha posat com a exemple el conseller Carles Mundó, ‘que no seria capaç de matar ni una mosca’. En aquesta mateixa línia, ha considerat que ‘mentre ells estiguin tancats la societat també continuarà empresonada’.

Per la seva banda, Nando Jubany ha exigit l’alliberament dels presos i ha advertit que era inconcebible que en la societat actual hi hagués ‘persones a la presó per defensar uns ideals’.

Els dos osonencs han estat els encarregats d’encetar un quadern que s’ha dipositat a l’interior de cada cel·la i en què es recolliran les sensacions de totes les persones que hi passin. Aquest material s’enviarà posteriorment als centres penitenciaris on Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i part del govern són tancats.

Després d’en Peyu i Nandu Jubany, hi han entrat dues voluntàries més que s’havien inscrit per internet per poder-hi participar. Helena Signes, una d’aquestes persones, ha dit que era una ‘acció simbòlica molt potent per visualitzar la situació dels presos i reivindicar la democràcia i la llibertat del poble’.

Demanen voluntaris per al torn de nit
Marc Sardà, portaveu d’Òmnium a Osona, ha explicat que en Peyu i Nandu Jubany van oferir-se per ser els primers a viure aquesta experiència. ‘Ens va semblar molt bona idea perquè són dos personatges representatius de la comarca’, ha explicat.

D’ençà que es va posar en marxa aquesta campanya ahir a la nit, ja s’hi ha sumat 150 voluntaris. Sardà ha recordat que la iniciativa pretén que les cel·les estiguin plenes les 24 hores del dia fins al 10 de desembre, moment en què la presó es traslladarà a Olot.

Tot i que el portaveu d’Òmnium s’ha mostrat optimista pel que fa a la participació ciutadana, ha reconegut que el torn de nit era el més complicat de cobrir. ‘Fem una crida a tots els demòcrates que estiguin d’acord amb nosaltres i creguin que no pot ser que en ple segle XXI hi hagi presos polítics a Europa perquè se sumin a aquesta acció, per ells seran unes hores, però hi ha gent que fa 33 dies que és tancada a la presó.’

Sardà ha posat èmfasi en la importància de fer evident la ‘no normalitat’ i ha afirmat que amb aquesta experiència els participants poden dedicar unes hores a reflexionar sobre tot allò que senten i allò que es perden els presos. ‘No volem que es vegi com un fet normal que hi hagi deu persones a la presó per motius polítics’, ha sentenciat.

Dues cel·les
La presó està allotjada en un contenidor i consta de dues cel·les de 6 x 2,40 metres, fetes de material reciclat. A la part superior de la construcció hi ha deu siluetes de color negre amb el nom de tots els presos.

A cada cel·la hi ha una taula, una cadira, un llit, diverses mantes, una estufa, un llum i un extintor. També hi ha una bústia per a la recollida de donatius destinats a la caixa de solidaritat i al manteniment del material d’aquesta acció. Cada pres té la seva clau i pot sortir quan vulgui i, a més, hi ha un barrot fals per a facilitar l’evacuació en cas d’emergència.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]