Els vaixells militars russos es proveeixen a Ceuta amb la petroliera vinculada a Miguel Arias Cañete

  • Avui alguns vaixells han desistit d'entrar-hi, arran de la polèmica que s'ha suscitat quan s'ha sabut que volien participar en el bombardament d'Alep

VilaWeb
Andreu Barnils Vicent Partal
26.10.2016 - 18:30
Actualització: 26.10.2016 - 19:15

[Read it in English]

Els vaixells russos que des del 2011 carreguen combustible al port de Ceuta ho fan regularment amb la companyia petroliera Ducar, vinculada familiarment a Miguel Arias Cañete, comissari europeu d’Energia i Canvi Climàtic i ex-ministre del PP.

Arias Cañete havia estat president de la companyia fins al gener del 2012, just abans de ser nomenat ministre espanyol. La companyia és dirigida des del 28 de febrer del 2012 pel seu cunyat, Miguel Domecq Solis.

Els vaixells militars russos fan servir les instal·lacions que Ducar té als molls de Llevant i de Ponent. La fragata Landy, per exemple, carrega entre 200 i 260 tones de gasoli, subministrades per Ducar. Els mitjans de comunicació de Ceuta han confirmat unes quantes vegades que és Ducar que proveeix el gasoli directament als vaixells russos (vegeu la notícia de Ceuta Actualidad i la notícia de Tiempo de Ceuta).

Miguel Arias Cañete va reconèixer l’any 2013, en una compareixença al congrés espanyol, que tenia un paquet d’accions de la petroliera Ducar SL, exactament un 2,5% del total. Concretament, va dir que en tenia 85.509 participacions socials, per un valor de 185.104 euros.

En aquell moment, en seu parlamentària, Cañete va explicar que Ducar era una empresa dedicada només a l’emmagatzematge de petroli, que després era comercialitzat per tercers. Tanmateix, la pàgina web de la companyia desmenteix aquesta versió i deixa clar que subministra combustible directament a vaixells.

Des del 2011 seixanta vaixells militars russos, pel cap baix, s’han proveït de combustible al port de Ceuta, cosa que ha causat una inquietud creixent de l’OTAN. Avui uns quants vaixells que volien atracar-hi han desistit de fer-ho de resultes de la polèmica que s’ha aixecat per la publicació de la notícia en mitjans internacionals.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any