Els treballadors de TVE denuncien censura en el cas de Fernández Díaz

  • El consell d'informatius de la cadena exigeix que dimiteixin immediatament la direcció dels serveis d'informatius i el director de TVE

VilaWeb
Redacció
22.06.2016 - 19:16
Actualització: 22.06.2016 - 22:28

El consell d’informatius de TVE exigeix la dimissió immediata de la direcció dels serveis d’informatius i del director de la cadena per la censura que s’ha exercit en el cas de les escoltes de Fernández Díaz. En un comunicat diuen que s’ha ocultat informació i se n’ha fet un tractament parcial. ‘Els teleespectadors de TVE NO han pogut escoltar els àudios, en un acte que el consell d’informatius considera clarament “censor i manipulador”‘, diu el comunicat.

Denuncien que els telenotícies de la cadena no n’han informat i els programes en què se n’ha parlat no han inclòs el so de la conversa i han insistit en l’obertura d’una investigació per escoltes il·legals del Ministeri d’Interior espanyol.

També denuncia el poc equilibri en la informació donada: ‘El Canal 24H tampoc no ofereix l’enregistrament. Sí que emet íntegra la intervenció del ministre sobre aquest assumpte. No obstant això, de la conferència de premsa d’Artur Mas i Francesc Homs, n’emet només un fragment del final.’ I continua: ‘Les declaracions institucionals de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i del líder del principal partit de l’oposició, Pedro Sánchez, no han merescut ni un minut d’atenció.’

Llegiu ací el comunicat sencer, que hem traduït de l’espanyol:

«El Consell d’Informatius de TVE exigeix la dimissió immediata de la direcció dels serveis i del director de TVE. Considerem inacceptable l’ocultació i el tractament parcial de la informació referida a la conversa entre el ministre d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso.

Ahir a la tarda el diari digital Público va revelar unes converses en què tots dos suposadament conspiraven per incriminar penalment o cercar acusacions contra dirigents d’Esquerra (ERC) i Convergència (CDC) amb el presumpte coneixement del president del govern en funcions. No obstant això, els telespectadors de TVE NO han pogut escoltar aquests àudios en un acte que el Consell d’Informatius considera clarament ‘censor i manipulador’. L’enregistrament de les converses i altres declaracions eren a la redacció.

Ni el ‘Telediario 2a Edició’ d’ahir, ni ‘La Noche’ a 24H, ni el ‘Telediario Matinal’ no n’han informat. Sí que ho ha fet ‘Los desayunos’, sense incloure el so de la conversa, i posant el focus en l’anunci d’obertura d’una investigació per escoltes il·legals del Ministeri de l’Interior, guió seguit per tots els programes informatius d’avui.

El Canal 24H tampoc no ofereix l’enregistrament. Sí que emet íntegra la intervenció del ministre sobre aquest afer. No obstant això, de la conferència de premsa d’Artur Mas i Francesc Homs, en dóna només un fragment del final. Les declaracions institucionals de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i del líder del principal partit de l’oposició, Pedro Sánchez, no han merescut ni un minut d’atenció.

El ‘Telediario 1a Edició’ d’avui repeteix l’esquema, ocultant els enregistraments i oferint un relat incomprensible dels fets. Fins al punt que es parla de ‘intercanvi d’informació’ entre el ministre i el responsable català de l’Oficina Antifrau, quan el contingut dels enregistraments (no escoltats) apunta en una altra direcció. És més, el ‘TD1’ es fa ressò àmpliament de les suposades corrupcions objecte de la conversa (no escoltada).

El Consell d’Informatius de TVE recorda que la Llei 17/2006 de la ràdio i la televisió de titularitat estatal estableix en l’article 3 l’obligació de ‘garantir la informació objectiva, veraç i plural, que s’ha d’ajustar plenament al criteri d’independència professional i al pluralisme polític, social i ideològic present a la nostra societat […]. Facilitar el debat democràtic i la lliure expressió d’opinions’.

Ocultar informació no serveix de res, oimés quan xarxes socials, televisions, ràdios i premsa en general s’han fet àmpliament ressò d’aquesta notícia. Per tot això, el Consell d’informatius de TVE demana la dimissió immediata de tots els responsables d’aquest nou cas de MANIPULACIÓ I CENSURA.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any