Els manters de Barcelona denuncien una “persecució brutal”, com no patien d’ençà d’abans de la pandèmia

  • Albert Batlle, tinent batlle de Seguretat, diu que la Guàrdia Urbana té ordres de mantenir la pressió alta

VilaWeb
ACN
11.08.2023 - 14:05
Actualització: 11.08.2023 - 17:44

Els manters de Barcelona denuncien el retorn d’una persecució “brutal” que no patien d’ençà d’abans de la pandèmia de la covid, l’any 2020. Així ho explica a l’ACN el portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants, Lamine Sarr, que apunta que aquest estiu la policia s’ha tornat més violenta i noten més pressió de la Guàrdia Urbana, que els persegueix i requisa molts materials. El tinent batlle de Seguretat, Albert Batlle, reconeix que hi ha ordres concretes perquè aquesta pressió contra els manters continuï, i diu que els agents tenen indicacions concretes de “combatre” la venda il·legal. “A Barcelona no volem aquesta mena de negoci”, etziba.

Sarr apunta que abans de la pandèmia ja hi havia aquesta mateixa persecució, que ara ha tornat, i lamenta que el govern de Jaume Collboni els criminalitza. Val a dir que malgrat el canvi de govern municipal, amb el PSC tot sol i Collboni a la batllia, hi ha el mateix regidor de Seguretat que durant el mandat anterior, amb Ada Colau a la batllia: Albert Batlle.

Segons Batlle, la pressió sobre la venda ambulant ha estat continuada d’ençà de l’agost del 2019, quan va assumir el càrrec, i diu que aleshores ja els preocupava molt el fenomen. “Som en una situació que anem conduint des de fa quatre anys i els mesos d’estiu es fa més evident”, indica. Larr reconeix que l’estiu és un període difícil perquè hi ha més gent “condemnada” a vendre al carrer. Però, a més, els manters diuen que enguany els requisen molts productes.

Més de 10.000 productes comissats en un cap de setmana

D’ençà de començament d’estiu, i en el marc de l’anomenat pla Endreça que ha engegat Collboni, la Guàrdia Urbana ha requisat productes destinats a la venda ambulant i diuen que es continuaran reforçant contundentment els dispositius per garantir “la convivència, el civisme i la seguretat” a la ciutat.

L’últim cap de setmana de juliol, per exemple, la Guàrdia Urbana va requisar 11.255 productes provinents de la venda ambulant, segons que va difondre el cos a Twitter. A més, aquest darrer cap de setmana se’n van requisar uns 4.000.

“El pla Endreça implica limitar aquesta mena d’activitats invasives”, diu Batlle, que promet de mantenir la pressió sobre la venda ambulant de productes. Arran d’això, Sarr critica: “Té la mentalitat de perseguir i netejar els carrers com si no parlés d’éssers humans“, i lamenta que el primer objectiu de Collboni sigui perseguir i criminalitzar els immigrants que es guanyen la vida amb la venda ambulant.

En paral·lel, segons dades facilitades a l’ACN per fonts municipals, el juny passat es van posar 6.367 denúncies pel comerç no autoritzat d’aliments, begudes i més productes, gairebé la meitat de totes les denúncies interposades del gener al juny. Tanmateix, no hi ha les dades de productes requisats d’ençà de començament d’estiu ni tampoc de les denúncies específiques per venda ambulant.

Què hi ha darrere la venda ambulant?

El portaveu del sindicat de manters subratlla que darrere la venda ambulant no hi ha un desig, sinó una obligació de supervivència. Diu que la llei criminalitza els immigrants, que no tenen dret de treballar quan arriben a l’estat espanyol, i recorda que els manters que ara són perseguits van ser aplaudits en el seu moment per cosir mascaretes i bates per als hospitals durant la pandèmia.

Sarr interpel·la Collboni perquè aporti més projectes socials. “Nosaltres hem fet el primer pas i ja hem fet un sindicat i una cooperativa. Cada any regularitzem gent”, comenta. “Si nosaltres podem aportar projectes socials, l’administració, que té més poder, pot fer més que nosaltres.”

Tanmateix, Batlle considera que darrere de la venda ambulant sempre hi ha activitats delictives i mafioses i està convençut que l’activitat perjudica els comerciants i la convivència a l’espai públic i no fa cap favor als venedors que s’hi dediquen. Per tot plegat, deixa clar que és una activitat prohibida que es continuarà perseguint i descarta cap negociació: “Amb l’activitat il·legal i el delicte no es negocia.” I afegeix que, en tot cas, l’abordatge sobre la inserció laboral s’hauria de fer des del conjunt de les administracions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any