Els jutges de Catalunya hauran de concretar en les sentències de discapacitat si afecten el vot
Una esmena al Codi Civil impedirà que es privi automàticament d'aquest dret

Aquest text és un servei de l'agència Europa Press. VilaWeb no ha intervingut ni en la selecció, ni en la redacció, ni en el contingut de la notícia.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Una esmena al Codi Civil impedirà que es privi automàticament d’aquest dret
BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)
Una esmena en el llibre segon del Codi Civil català obligarà pròximament als jutges a pronunciar-se “expressament” sobre el dret a vot de les persones afectades quan dictin una sentència de discapacitat.
Ho ha anunciat aquest dijous el conseller de Justícia, Carles Mundó, durant una visita a la Fundació Canigó de Barcelona –que treballa amb discapacitats intel·lectuals– acompanyat de la presidenta d’aquesta entitat, Montserrat Gispert, i de la de Dincat, Rosa Cadenas.
A partir d’aquesta esmena, que està prevista que prosperi al Parlament el febrer, els jutges hauran de dir si limiten o no el dret a vot i no podran dictar una sentència d’incapacitat total “de manera automàtica”, ha dit el conseller.
Fins ara, en la majoria de casos la declaració d’incapacitació implicava que els drets civils de la persona quedessin anul·lats, incloent el vot i, per recuperar aquest dret, les famílies havien d’iniciar un procés judicial assumint un cost que moltes no podien afrontar.
Mundó ha explicat que aquesta obligació dels jutges implicarà també que tant els fiscals com els advocats i els metges forenses que examinin a la persona hagin de tenir “un criteri clar de si cal limitar o no el vot”.
La iniciativa de la Conselleria de Justícia part de les demandes de les entitats que representen les persones amb discapacitat i a les seves famílies a Catalunya, que han denunciat les traves amb les quals es troben per participar en la vida política.
Els discapacitats poden tenir, per exemple, dificultats per al control del seu diners i caldre la declaració de discapacitat perquè puguin ser supervisades per la seva família per protegir-los, però això no ha d’implicar necessàriament que no puguin votar.
En aquest sentit, Mundó ha dit que aquestes limitacions que estableixen les sentències d’incapacitat han de servir per protegir aquestes persones “i no per perjudicar-les”.
“UN PAS ENDAVANT”
“És un pas endavant. Ara no es farà –una sentència– sense mirar a les persones”, s’ha felicitat Rosa Cadenas, la presidenta de Dincat, federació que vetlla pels drets i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Segons xifres del Síndic de Greuges recollides per la Conselleria de Justícia, a Catalunya hi ha 4.000 persones que no poden votar perquè han perdut aquest dret amb una sentència d’incapacitació.
Comentaris
Els subscriptors de VilaWeb poden comentar aquesta notícia, o bé llegir els comentaris que hi han fet els altres subscriptors i debatre-la amb ells .
Si encara no sou subscriptors, us en podeu fer clicant ací.
S'ha afegit la noticia a Favorits