Els governs català i valencià col·laboraran en matèria de memòria democràtica

  • Volen mostrar el seu compromís per a establir les condicions i criteris necessaris per a facilitar l'accés a les dades per a identificar víctimes de la guerra del 1936-1939 i de la dictadura

VilaWeb
Redacció
20.11.2020 - 13:25
Actualització: 20.11.2020 - 16:51

Els governs català i valencià han aprovat un protocol de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per a treballar de manera conjunta en matèria de memòria democràtica.

A través d’aquest protocol, tots dos governs es comprometen a impulsar diferents accions que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les víctimes de la repressió franquista, segons que informa la Generalitat Valenciana.

També s’impulsaran actuacions per a documentar, preservar, senyalitzar i contextualitzar amb rigor històric les fosses, i es contemplen activitats de difusió i promoció del patrimoni memorialista democràtic. També es preveu la transformació en espais de memòria i reflexió els llocs on es troben les restes de persones represaliades.

Els governs volen mostrar el seu compromís per a establir les condicions i criteris funcionals o tècnics necessaris per a facilitar l’accés a les dades per a identificar víctimes de la guerra del 1936-1939 i de la dictadura.

També és prevista l’organització conjunta d’exposicions, actes, col·loquis i seminaris, entre més, relacionats amb la Segona República, la guerra, la dictadura, la transició i amb la repressió exercida i les seves conseqüències.

Aquest protocol també recull la realització de programes educatius, així com projectes de recerca comunes per al desenvolupament de polítiques de transmissió intergeneracional de la memòria. A més, recull l’intercanvi d’informació sobre estructura i contingut de tesaurus per a la gestió de les respectives col·leccions de fonts orals i documentals.

El protocol, que té una durada de quatre anys, no suposa cost econòmic. No obstant això, si es desenvolupessin accions que derivessin en despesa, totes dues administracions compartiran el desemborsament en els percentatges que acordin en cadascuna de les iniciatives conjuntes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any