Els governs català i valencià han aprovat un protocol de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, per a treballar de manera conjunta en matèria de memòria democràtica.

A través d’aquest protocol, tots dos governs es comprometen a impulsar diferents accions que contribueixin a la reparació, la dignificació i el reconeixement de les víctimes de la repressió franquista, segons que informa la Generalitat Valenciana.

També s’impulsaran actuacions per a documentar, preservar, senyalitzar i contextualitzar amb rigor històric les fosses, i es contemplen activitats de difusió i promoció del patrimoni memorialista democràtic. També es preveu la transformació en espais de memòria i reflexió els llocs on es troben les restes de persones represaliades.

Els governs volen mostrar el seu compromís per a establir les condicions i criteris funcionals o tècnics necessaris per a facilitar l’accés a les dades per a identificar víctimes de la guerra del 1936-1939 i de la dictadura.

També és prevista l’organització conjunta d’exposicions, actes, col·loquis i seminaris, entre més, relacionats amb la Segona República, la guerra, la dictadura, la transició i amb la repressió exercida i les seves conseqüències.

Aquest protocol també recull la realització de programes educatius, així com projectes de recerca comunes per al desenvolupament de polítiques de transmissió intergeneracional de la memòria. A més, recull l’intercanvi d’informació sobre estructura i contingut de tesaurus per a la gestió de les respectives col·leccions de fonts orals i documentals.

El protocol, que té una durada de quatre anys, no suposa cost econòmic. No obstant això, si es desenvolupessin accions que derivessin en despesa, totes dues administracions compartiran el desemborsament en els percentatges que acordin en cadascuna de les iniciatives conjuntes.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.