El president Carles Puigdemont i els consellers exiliats –Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig– han anunciat que presentaven una demanda civil davant la justícia belga contra el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. Consideren que no els ha garantit les condicions d’un judici just i que s’ha extralimitat en les seves funcions. Segons Comín, la demanda es fonamenta en unes declaracions que ha fet el magistrat ‘fora de la seva jurísdicció’ i que vulneren la presumpció d’innocència dels exiliats i el dret de tenir un jutge independent.

D’una altra banda, el conseller també ha anunciat que presentarien una recusació contra Llarena davant el Suprem. I ho ha argumentat basant-se en l’article 219.8 de la llei del poder judicial, que diu que és causa de recusació d’un jutge el fet de tenir un judici pendent amb una de les parts de les causes que instrueix. I, a partir d’avui, aquest és el cas.

En una conferència de premsa a Brussel·les, els exiliats, acompanyats dels equips legals, han assegurat que fins ara l’estratègia de defensa consistia a fer tant com podien per evitar l’execució de l’euroordre. Una volta refusada per la justícia belga per ‘defectes de forma’, els exiliats han decidit de fer un pas endavant per a defensar els seus drets.

‘Era el moment de passar a l’acció i lluitar pels nostres drets i les nostres llibertats. Vàrem venir a l’exili precisament per això. No som perseguits per la justícia, sinó per la ideologia del jutge’, ha dit Puigdemont. El president també té esperances que aquest canvi d’estratègia serveixi perquè els consellers empresonats siguin alliberats i tinguin els drets garantits durant el judici.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]