Elies Campo, informàtic que va revelar el Catalangate: “Hi ha hagut una crisi de democràcia”

  • Elies Campo subratlla la desinformació constant que envolta el cas i els intents de desacreditar Citizen Lab

VilaWeb
ACN
31.03.2023 - 14:26
Actualització: 31.03.2023 - 16:26

El membre de CitizenLab i redactor de l’informe tècnic que va revelar l’espionatge a independentistes del cas Catalangate, Elies Campo, ha assegurat que la investigació certifica una crisi de democràcia a l’estat espanyol. “Nosaltres podem documentar que hi ha hagut una crisi de democràcia; no analitzem l’àmbit legal del país afectat, sinó que certifiquem el que ha passat, que és que hi ha hagut una crisi democràtica amb l’abús d’aquest tipus de programari en societat civil”, ha afirmat durant la comissió d’investigació del parlament sobre l’espionatge amb Pegasus i Candiru.

Durant la seva compareixença, en qualitat de testimoni, Campo ha volgut subratllar la desinformació constant que creu que ha envoltat tot el cas des que es va destapar. “És el cas més gran pel que fa al tipus de desinformació, al seu abast i a la seva durada, que es va generant gairebé diàriament”, ha remarcat, i ha lamentat que se cerca de desacreditar tant el CitizenLab com els seus investigadors.

Campo ha recordat que a l’informe van assenyalar que l’espionatge s’havia vinculat a una o més entitats del govern espanyol. L’investigador ha assenyalat l’especial interès de l’executiu en investigar alguns dels espiats, la coincidència temporal amb esdeveniments transcendents i el fet que el CNI és propietari i té llicència per utilitzar el programari. El redactor de l’informe també ha explicat que sempre que han publicat investigacions sobre espionatges perpetrats per estats han trobat “el mateix patró de reacció”. Segons ha relatat, primer els governs o agències d’intel·ligència ho neguen, després ho accepten parcialment i finalment hi ha una justificació dubtosa del perquè. “Normalment, això ho veiem en cada cas”, ha afirmat.

De totes maneres, sí que ha admès que el volum de desinformació, especialment dins del país, en el cas del Catalangate és de les ordres de magnitud més grans que han vist. L’investigador ha subratllat que a les conclusions de l’informe es va fer una crida a investigar el cas per la seva gravetat i extensió i considera que això justifica una investigació oficial per trobar la part responsable. Campo ha destacat que el Catalangate és el cas més extens documentat pel que fa al nombre de víctimes i en relació amb la seva durada temporal, que abraça des del 2015 fins al 2020.

Crítiques de Cs

La comissió ha estat marcada per les crítiques del portaveu de Cs al parlament, Nacho Martín Blanco, que ha assegurat que el Catalangate és “una trama orquestrada” pels partits independentistes. També el PSC ha dubtat de la investigació i el diputat Òscar Aparicio ha reclamat a Campo que refuti tots els informes que desmentirien els resultats del CitizenLab i li ha demanat “proves”. Sobre aquesta qüestió, Campo ha assenyalat que dels cent cinquanta informes que han publicat fins ara no han rebut cap investigació que demostri que són erronis. De fet, ha assenyalat que els articles que han posat en dubte els resultats de la seva investigació no aporten arguments tècnics ni estan impulsats per persones que “la comunitat investigadora no considera una autoritat en aquests termes”.

Al seu torn, els diputats d’ERC, Junts i la CUP –Jordi Orobitg, Josep Rius i Montserrat Vinyets, respectivament- han agraït totes les explicacions a Campo i han lamentat les acusacions de Martín Blanco. Sobre això, Rius ha remarcat que hi ha sectors que “volen amagar la realitat, tenen una actitud obstruccionista i volen impedir investigar i depurar responsabilitats”.

Per la seva banda, Orobitg ha lamentat l’obstrucció a la investigació sobre el Catalangate per part de la comissió del Parlament Europeu, mentre que Vinyets ha criticat que en una intervenció al ple Cs assegurés que poc s’ha espiat els independentistes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any