El Suprem cita a declarar Puigdemont i Wagensberg pel Tsunami bo i coincidint amb la possible investidura

  • Els convoca a una declaració voluntària per videoconferència entre el 17 i el 21 de juny

VilaWeb
Arnau Lleonart
08.04.2024 - 12:18
Actualització: 08.04.2024 - 17:05

La jutgessa del Tribunal Suprem espanyol Susana Polo ha citat com a investigats el president Carles Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg en el cas que investiga el Tsunami Democràtic. Els proposa que facin una declaració voluntària per videoconferència entre els dies 17 i 21 de juny. En el cas de Puigdemont, ha de proposar-li la declaració voluntària perquè té immunitat com a eurodiputat i, per tant, hauria de cursar un suplicatori al Parlament Europeu per a retirar-la-hi.

La jutgessa proposa que declarin entre el 17 i el 21 de juny, però la data definitiva es decidiria en un acord entre l’estat espanyol i les autoritats dels estats on són exiliats. La data límit per a fer un primer ple d’investidura després de les eleccions a Catalunya és el 25 de juny, de manera que podria ser que les declaracions coincidissin amb el ple d’investidura. A més, la data proposada és després de l’aprovació prevista de la llei d’amnistia, que ja haurà entrat en vigor.

A la interlocutòria, la magistrada diu que les declaracions s’hauran de fer amb l’assistència d’un advocat, i reconeix que no sap on són Puigdemont i Wagensberg. Per això, ha demanat una ordre europea d’investigació i una comissió rogatòria internacional en matèria penal perquè els trobin. El jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón ja va enviar una comissió rogatòria a Suïssa perquè les autoritats del país localitzessin Wagensberg i Marta Rovira, però les autoritats helvètiques no van contestar-la. Actualment, Puigdemont resideix a Catalunya Nord per preparar-se per la campanya electoral.

El Suprem va decidir d’investigar per terrorisme Puigdemont i Wagensberg després d’un estira-i-arronsa dins el tribunal. La tinenta fiscal del Suprem va recomanar de no investigar-los per aquest delicte, però la sala segona del Suprem, que presideix Manuel Marchena, no hi va fer cabal i van dir que no tenien cap mena de dubte que les accions del Tsunami Democràtic s’incardinaven en el delicte de terrorisme.

Per encausar-los per terrorisme, el Suprem va assumir la doctrina del “terrorisme de carrer”, segons la qual no cal que l’autor formi part de cap organització o grup terrorista, ni que actuï de manera associada o organitzada, de manera que qualsevol persona que executi, individualment o col·lectivament, alguna de les accions previstes amb les finalitats expressades en el precepte serà autor o partícip d’un delicte de terrorisme. A més, van justificar la investigació de Puigdemont per una altra doctrina, la de “l’home del darrere”. “En una organització delictiva els homes de darrere, que ordenen delictes amb comandament autònom, poden, en aquest cas, ser-ne responsables com a autors immediats, fins i tot quan els executors immediats siguin, així mateix, castigats com a autors plenament responsables”, deia, i assumia que Puigdemont era el màxim responsable de la cúpula del Tsunami Democràtic.

Sobre Wagensberg, el Suprem considera que hi ha una alta probabilitat que fes servir el pseudònim Konan en l’aplicació de missatgeria Wire per intercanviar missatges amb un altre dels investigats, l’empresari Oriol Soler, amb responsabilitat en la redacció de comunicats oficials del Tsunami Democràtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any