El TJUE qüestiona el comportament de l’eurodiputat de Cs en el suplicatori contra Puigdemont

  • El tribunal afirma que tant Adrián Vázquez com el ponent del suplicatori van tenir a primera vista una actitud impròpia

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
24.05.2022 - 15:11
Actualització: 24.05.2022 - 15:19

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea troba que l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez ha tingut una visió esbiaixada i una manca d’imparcialitat com a president de la comissió que va tramitar el suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. No només ell, sinó també qui fou el ponent de l’informe sotmès a votació en la Comissió d’Afers Jurídics, el búlgar d’extrema dreta Angel Dzhambazki. De tots dos diu que el seu comportament fa pensar que no van tenir una posició neutral en el procediment que va acabar resultant en la retirada de part de la immunitat dels tres eurodiputats independentistes. El vice-president del TJUE, el danès Lars Bay Larsen, és qui ho diu en la resolució amb què els ha retornat cautelarment la immunitat plena fins que no es resolgui definitivament la demanda contra el suplicatori. 

Això també ho deixa clar Bay Larsen, que es tracta serà el Tribunal General qui s’acabi de pronunciar sobre aquesta qüestió. Però ja en aquesta resolució sobre la necessitat de concedir-los la mesura cautelar del restabliment de la immunitat presenta aquest fet com un argument a tenir en compte. La defensa dels exiliats ho havia demanat, i el TJUE els ho ha acceptat. “El comportament del ponent i del president de la comissió JURI al qual es refereixen els recurrents pot demostrar, prima facie una parcialitat o un prejudici personal envers ells.”, diu. I afegeix que el fet que el ponent formi part del grup parlamentari de Vox és rellevant. “No es pot descartar que la pertinença del ponent a un grup polític en què s’integren els diputats del partit polític Vox pugui generar un dubte legítim sobre una possible parcialitat contra els recurrents.” 

Ben recentment, Adrián Vázquez va protagonitzar un fet insòlit, quan va comparèixer per a qüestionar la validesa dels escons de Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè a l’eurocambra no havien rebut la documentació de la Junta Electoral espanyola que ho acredités. Una posició que contradeia frontalment la jurisprudència del TJUE segons la qual no és necessari cap requisit de les autoritats estatals perquè un eurodiputat gaudeixi de tal condició i les prerrogatives que té associades. Així ho afirmava la sentència sobre Oriol Junqueras, esmentada més d’una vegada en la resolució d’avui del TJUE per a retornar provisionalment la immunitat dels tres eurodiputats. 

Vázquez va fer declaracions públiques durant el suplicatori que en qüestionaven la seva imparcialitat, i Dzhambazki va arribar a aplaudir els crits de “Puigdemont a la presó” en un acte de Vox al Parlament Europeu.

Vázquez ha reaccionat així a les afirmacions del TJUE:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any