El Tribunal Constitucional espanyol ha anul•lat alguns articles del decret que avala l’ajuda de 426 euros mensuals als aturats de llarga durada. La sentència, però, no afecta el cobrament de les subvencions. Així, l’alt tribunal dóna la raó al govern basc i considera que el Programa d’Activació per a l’Ocupació aprovat pel govern espanyol envaeix competències autonòmiques.

El decret, aprovat el desembre del 2014 pel Consell de Ministres espanyol, atribueix al Servei Estatal d’Ocupació Pública (SEPE, per les seves sigles en castellà) la gestió d’aquests ajuts, així com la capacitat d’atorgar-los. Però el TC considera ‘inconstitucionals’ les referències del reial decret al SEPE i assenyala que són les autonomies les que tenen aquestes competències.

El TC recorda que correspon al govern espanyol desenvolupar la legislació bàsica sobre aquesta matèria però exposa que ‘l’estat espanyol no pot ignorar que la competència per a l’execució de les normes dictades en virtut de la competència estatal sobre les bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica correspon, en principi, a les comunitats autònomes’. Així doncs, considera ‘inconstitucionals i nuls’ els preceptes del decret que consideren que és el SEPE qui ha de ser l’encarregat d’exercir les funcions de concessió i pagament d’aquesta ajuda econòmica d’acompanyament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb