El Síndic de Greuges acomiada el càrrec amb una llista de drets fonamentals que encara no es respecten a Catalunya

  • Ribó ha posat una urgència especial en matèria d'habitatge, migració, infància i llengua

VilaWeb
Redacció
31.05.2022 - 22:22

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha fet balanç dels disset anys que ha ocupat el càrrec amb una llista de drets que, al seu parer, encara no es respecten a Catalunya. Ribó, que ha presentat aquest balanç en una conferència al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, ha afirmat que el sistema social de Catalunya presenta mancances en matèria d’accés a l’habitatge, de regularització de migrants irregulars, de protecció de la llengua catalana i del benestar de la infància. “Qui utilitza la llengua per als seus interessos polítics, no té perdó”, ha dit el Síndic en referència a la controvèrsia de l’aplicació de la sentència del TSJC que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà.

El síndic ha impartit una ponència titulada ‘L’estat dels drets’, que ha servit per fer balanç del seus mandats com a titular de la institució. L’acte, que ha estat conduït per la periodista Lídia Heredia i presentat per l’advocat i jurista Joan Vintró, també ha comptat amb la participació de representants d’entitats del tercer sector social i d’experts en diversos àmbits relacionats amb els drets, com Gemma Craywinckel, directora del Servei Català de la Salut o Josep Gassó, president de la Fundació Catalana de l’Esplai.

L’accés a l’habitatge

Dels quaranta minuts que Ribó ha pres la paraula, una de les qüestions a la qual ha dedicat més temps ha estat a la de l’habitatge. “Cal prendre mesures perquè els joves puguin accedir a l’habitatge”, ha afirmat Ribó, que ha apuntat a la distribució territorial dels edificis com a problema estructural. “El 70% de la població de Catalunya vivim en el 7% del territori”.

També ha parlat de l’accés a l’habitatge dels més vulnerables, ha demanat més inversió en parc públic i ha reivindicat que l’òrgan que ha dirigit durant disset anys va impulsar iniciatives perquè s’unifiqués la demanda i l’oferta d’habitatge social, així com la creació de la taula d’emergència.

La controvèrsia de la llengua

També ha entrat a la controvèrsia de la llengua i l’aplicació de la sentència del TSJC que aquests dies ha centrat l’actualitat. Sense entrar en concrecions, Ribó ha afirmat amb contundència que qui utilitzi la llengua amb finalitats partidistes “no té perdó”. Ha afegit que “no es tracta d’una qüestió de percentatges sinó d’aprenentatges” i que avui la sindicatura ha publicat un estudi que demostra que són els nens d’entorns catalanoparlants els que són realment bilingües i, en canvi, els nois d’entorns castellano-parlants queden “en situació de desigualtat perquè no arriben a tenir un domini de la llengua catalana”.

El dret al padró

Al llarg del discurs, Ribó ha elaborat una llista llarga de drets en els quals ha instat a treballar, com el dret d’accés a la salut o a l’educació, a rebre prestacions socials o a la seguretat, entre d’altres. I un dels drets en què més ha incidit ha estat el dels migrants. Ha precisat que cal parlar de “persones” i no de “ciutadans” perquè, segons ha dit, a Catalunya hi ha més de cent mil persones en situació irregular que contribueixen a la societat.

Sobre això, ha criticat les traves que té el sistema perquè aquestes persones puguin accedir a les prestacions dels serveis socials quan es troben en situació vulnerable. “És una ignomínia que el Síndic de Greuges encara hagi de renyar alguns ajuntaments que es neguen a empadronar persones en situació irregular que tenen la seva residència al municipi, encara que visquin sota un pont”, ha dit en referència als consistoris que posen dificultats d’empadronament a persones vulnerables per evitar un efecte crida. “Les mesures socials són la millor inversió en seguretat que pot fer una societat”, ha completat.

El retard en el canvi, el futur i les paraules finals

Abans d’acabar la seva intervenció, la conductora de l’acte, la periodista Lidia Heredia, ha preguntat a Ribó per què el seu càrrec ha tardat més de quatre anys a renovar-se i ha viscut en funcions durant aquest termini. “Vol dir que els partits no ens han fet cas”, ha dit Ribó, que s’ha defensat dient que la sindicatura havia dit als partits que es posessin d’acord per renovar el seu càrrec. “Però alguns partits s’han desentès de fer-ho per interessos partidistes”, ha afegit.

El 4 de juny acaba el termini per presentar candidatures a Síndic de Greuges, tot i que oficiosament els grups parlamentaris majoritaris ja han pactat que sigui l’advocada Ester Giménez Salinas qui prengui el relleu de Ribó.

El síndic ha promès que quan el canvi es faci efectiu i cessi en el càrrec, continuarà treballant en la lluita pels drets humans. Ribó ha conclòs la intervenció animant tothom a seguir fent feina en la defensa dels drets i s’ha acomiadat amb una cita d’una cançó de Raimon: ‘Al país on visc, la gent que pot no vol, i la gent que vol, no pot. Si la gent que vol, volgués, i la gent que pot, pogués, un altre país seria, el país on visc’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor