La UPC, la primera universitat que es pronuncia contra la vulneració de drets a Catalunya

  • En un acte que es farà demà, hi participaran cinc ex-rectors de la UPC, amb el suport de l'ANC, Òmnium, CCOO i UGT

VilaWeb
Redacció
25.04.2018 - 20:24
Actualització: 25.04.2018 - 22:45

Demà la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) presentarà en públic un manifest de suport als presos polítics i en defensa dels drets civils a Catalunya. L’acte serà a les 12.15 a l’aula-capella de l’Escola d’Enginyeria Industrial (ETSEIB), i hi participaran cinc ex-rectors de la UPC –Gabriel Ferraté, Jaume Pagès, Josep Ferrer, Antoni Giró i Enric Fossas–, amb el suport de l’ANC, Òmnium, CCOO i UGT. Fan aquest pronunciament, diu el text, perquè la degradació de la situació dels drets civils a Catalunya i a l’estat espanyol amenaça les bases de la convivència i la democràcia. ‘Els signes d’involució democràtica són cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i el govern espanyols posen en crisi la separació de poders, com un dels pilars de la democràcia.’

També assenyalen que l’estat espanyol manté en presó preventiva sense judici persones amb acusacions que són insostenibles davant tribunals d’uns altres països, o bé acusades de terrorisme a causa d’una baralla en un bar, en al·lusió als joves d’Altsasu.

Al final del manifest diuen que, arran de la gravetat d’aquesta situació, una institució com la UPC no pot callar. Per aquest motiu demanen que es respectin els drets fonamentals d’expressió, reunió, manifestació i participació política i que els problemes polítics es resolguin en l’àmbit polític.

Abans, a les 12.00, hi haurà una concentració a la marquesina de l’entrada de l’ETSEIB en suport dels presos polítics.

Llegiu el manifest ací:

«L’article 5.5 dels Estatuts de la UPC estableix que ‘el desenvolupament de la vida universitària de la Universitat Politècnica de Catalunya s’inspira en els principis de llibertat, democràcia, justícia, solidaritat, igualtat d’oportunitats, sostenibilitat i respecte a la pluralitat. La Universitat ha de vetllar perquè aquests principis siguin efectius’.
La degradació de la situació dels drets civils a Catalunya i a l’estat espanyol amenaça les bases de la convivència i la democràcia en el nostre país. Els signes d’involució democràtica són cada cop més evidents. Diverses actuacions de la judicatura i el govern espanyols posen en crisi la separació de poders, com a un dels pilars de la democràcia. Assistim a un conjunt d’accions dels poders de l’estat que són impròpies d’un estat democràtic de dret.
L’estat espanyol manté en presó preventiva sense judici persones amb acusacions que són insostenibles davant de tribunals d’altres països i persegueix aquells que han decidit exiliar-se per evitar la mateixa sort. D’aquesta forma, l’estat espanyol impedeix la formació d’un govern legítim a Catalunya, en un exemple clar d’interferència del poder judicial en el poder legislatiu.
També hi ha en presó preventiva persones acusades de terrorisme a causa d’una baralla en un bar. Cantants i tuitaires han estat condemnats, en una restricció intolerable de la seva llibertat d’expressió. L’estat intenta criminalitzar manifestacions de protesta ciutadana totalment pacífiques. I, simultàniament, tolera que un periodista cridi a prendre com a ostatges ciutadans d’un estat europeu i a fer actes terroristes en el mateix país.
La democràcia es fonamenta en el reconeixement i defensa d’uns drets bàsics inalienables, el de dissentir, entre aquests. Quan els poders de l’estat actuen de forma arbitrària i es perd la seguretat jurídica, la democràcia i la convivència esdevenen impossibles. Davant de la gravetat d’aquesta situació, el silenci d’una institució com la UPC no és una opció. Per aquestes raons, el Consell de Govern de la UPC declara:
• Que la recuperació de la seguretat jurídica de tots els catalans i espanyols és imprescindible, i l’arbitrarietat de les decisions dels poders públics és incompatible amb l’estat de dret.
• Que és imprescindible que es respectin els drets fonamentals d’expressió, reunió, manifestació i participació política.
• Que la recuperació de la convivència només és possible recuperant els usos democràtics i resolent en l’àmbit polític els problemes polítics.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor