El Salvador allarga trenta dies més l’estat d’excepció per combatre l’onada d’assassinats de les bandes

  • Organitzacions pels drets humans i ciutadans denuncien arbitrarietat en les detencions · Fins ara han estat detingudes 35.000 persones acusades d'estar vinculades als grups violents

VilaWeb
Redacció
26.05.2022 - 14:15
Actualització: 26.05.2022 - 14:23

L’Assemblea Legislativa de El Salvador ha aprovat d’allargar trenta dies més l’estat d’excepció, imposat a finals de març, per tal de combatre la violència de les bandes, també conegudes com a maras. La mesura s’ha aprovat amb 67 vots favorables.

Aquest règim suposa la suspensió d’algunes garanties constitucionals i permet al govern del país certes llibertats per a desplegar militars i policies als carrers. També restringeix la llibertat d’entrada i sortida del país, la llibertat d’expressió, la inviolabilitat de la correspondència i la prohibició de la intervenció de les telecomunicacions sense ordre judicial.

Onada d’assassinats després del trencament del pacte entre el president i la principal banda del país

El president del país, Nayib Bukele, va declarar l’estat d’excepció el 27 de març arran d’una onada d’assassinats després que es trenqués el pacte que mantenia amb les bandes. Setanta-sis persones van ser assassinades en els dos dies previs a la declaració de l’estat d’emergència.

Segons una investigació del diari El Faro, Bukele va negociant amb la Mara Salvatrucha-13, la banda més important del país, per a pactar el seu suport electoral i la reducció d’homicidis a canvi, entre d’altres coses, de beneficis penitenciaris.

Bukele acusa organitzacions de drets humans de defensar les bandes

El president Bukele ha justificat l’allargament de l’estat d’emergència perque segons diu necessiten més temps per continuar erradicant les bandes. “Mai en trenta anys ningú s’havia enfrentat així a les pandilles”, ha dit el ministre de Seguretat, Gustavo Villatoro. També ha dit que, fins ara, han estat detingudes 35.000 persones acusades d’estar vinculades a grups violents i més de 26.000 estan detingudes provisionalment per odre judicial.

Les organitzacions en defensa dels drets humans Human Rights Watch i la Comissió Interamericana de Drets Humans han expressat la seva preocupació per la imposició de l’estat d’excepció a El Salvador. Bukele, però, les ha acusat de defensar els membres de les bandes. Per la seva part, l’Organització per les Nacions Unides (ONU) ha dit estar preocupada per l’onada d’assassinats al país centreamericà.

En aquest sentit, en les últimes setmanes hi ha hagut diverses manifestacions al país protestant per algunes detencions, qualificades d’arbitràries.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any