El PSAN anuncia l’aturada de les activitats públiques

VilaWeb
Redacció
20.10.2015 - 01:54
Actualització: 20.10.2015 - 14:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) ha anunciat per sorpresa que suspenia les activitats públiques. El partit històric de l’esquerra independentista catalana anuncia en un comunicat que, a causa de la manca de mitjans, renuncia a fer activitats públiques d’ara endavant, tot i que mantindrà viva l’estructura del partit. També elaborarà un darrer número de la revista Lluita.

El Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN) és un partit independentista d’inspiració comunista. Va ser creat l’any 1968 a conseqüència d’una escissió del sector més esquerrà del Front Nacional de Catalunya com a partit independentista i revolucionari català d’orientació marxista. Va ser el primer partit català amb implantació efectiva més enllà del Principat de Catalunya,  a la Catalunya Nord (setembre del 1971), al País Valencià (juliol del 1974) i a les Illes (febrer del 1976).

Durant la transició, el PSAN va denunciar l’autonomia com un fals pas per al país i es va mostrar crític amb el procés de reforma política. Votà no a la constitució espanyola. Posteriorment es va integrar a la coalició BEAN i, amb el pas dels anys, va contribuir a crear el nou espai independentista articulat entorn del Moviment de Defensa de la Terra, que va popularitzar la lluita independentista entre el jovent. En aquella època tot l’independentisme fou objecte d’una repressió molt dura, paral·lela a l’activitat de l’organització Terra Lliure.

Després de les divisions internes de l’MDT, el PSAN va seguir la seva evolució que el va portar l’any 2010 a integrar-se dins Solidaritat Catalana per la Independència. Els dirigents més coneguts són el professor Josep Guia i la periodista Núria Cadenes.

Comunicat oficial

El comunicat emès pel PSAN és aquest:

«Acord de suspensió d’activitats públiques.

El Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans es va fundar l’any 1968, en temps de clandestinitat contra la dictadura franquista, al servei de la classe obrera i resta de classes populars en la lluita d’alliberament nacional i social de la nació catalana completa. L’any 1974 inicià la seva implantació al País Valencià i el 1976 a les Illes. El 1977 es va legalitzar com a partit polític a l’Estat espanyol.

Al llarg de la seva existència, el PSAN, com a concreció catalana del ‘marxisme d’alliberament nacional’, ha estat el principal impulsor de l’independentisme modern català, alhora que la seva presència continuada ha propiciat que no es trenqués, entre el marasme de les autonomies de la pseudo-democràcia espanyola, la reivindicació del triple objectiu propugnat: Independència – Països Catalans – Socialisme.

El PSAN s’ha avançat, sovint, al seu temps, com ara en la proposta de Front Patriòtic (en la dècada dels 80 del segle passat), en tant que eina de masses per aconseguir la independència. Això era el resultat de considerar que la contradicció principal en la lluita (i, per tant, la primera a resoldre) és la dominació espanyola (i francesa) sobre la nació catalana; concretament, la dominació de l’oligarquia espanyola sobre les classes populars catalanes. Per això, el trencament d’aquesta dominació havia de començar amb la independència política reclamada per la majoria del poble català.

De poc anys ençà, el PSAN constata que ja ens trobem en aquest punt del procés d’alliberament nacional i social al Principat (al País Valencià i les Illes és creixent la presa de consciència nacional i l’oposició a l’espoliació espanyola). Altres sectors socials i organitzacions cíviques i polítiques s’han afegit a la lluita, fins i tot encapçalant-la, però amb notables mancances, com ara els dubtes quan no l’absència de les esquerres en l’assumpció i direcció del clam d’independència i, potser com a conseqüència d’això, la no postulació d’objectius a mitjà i llarg termini.

El PSAN, que en celebra l’avenç i en lamenta les mancances, té veritables dificultats per fer sentir la seva veu en aquest moment del procés. Li falten efectius, mitjans materials i humans, però no objectius ni capacitat per formular-los, a partir de l’anàlisi concreta de la realitat concreta. Per això, el PSAN ha acordat fer suspensió de les seves activitats públiques (treta l’edició del número 300 de Lluita, en preparació), tot mantenint l’estructura interna i la finalitat del Partit.

Darrer diumenge d’octubre, 2015»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes