Els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont han agraït la solidaritat i fraternitat de Perpinyà i han afegit que es tracta d’una penyora que el sud retornarà amb escreix quan ho necessiti. ‘Gràcies a vosaltres sabem que hi ha llum’, ha afegit Puigdemont. Per la seva banda, Torra ha dit que es tracta d’un dia d’esperança i d’un retrobament entre dues Catalunyes. El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha explicat que ha acollit la delegació catalana perquè és en favor de la llibertat d’expressió i ha recordat que Perpinyà és terra d’exili. La recepció s’ha fet poc abans de l’acte organitzat pel Consell per la República, que preveu d’aplegar vora cent mil persones.

EN DIRECTE: L’acte de Perpinyà amb Puigdemont, Comín i Ponsatí

Puigdemont ha agraït la decisió de Perpinyà d’acollir-los com un ‘gest de fraternitat amb valors republicans’ i ha afegit que són una ‘braços oberts’ no únicament als polítics sinó també a milers de persones que ‘tornen a veure en Perpinyà aquell nom que només de pronunciar-lo evoca els millors valors d’una societat’.

En la mateixa línia, Torra ha pres la paraula per assegurar que avui és ‘un dia d’esperança per a milers de catalans’. ‘Esperança en els valors que el president, els consellers i els companys a l’exili representen en la lluita dels catalans pels seus drets i per l’aspiració de constituir-se en una Catalunya independent’, ha afegit. ‘Aquest sí que ha estat un retrobament entre les dues Catalunyes’, ha dit en referència a l’anomenada agenda per al retrobament que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li va proposar amb 44 qüestions pendents.

El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha recordat d’entrada que Perpinyà és terra d’exili i que ja va permetre de ‘refugiar moltes persones perseguides’ durant la guera del 1936-1939 i la retirada. I ha destacat que li sembla ‘important’ de rebre, precisament, Carles Puigdemont ‘per remarcar la solidaritat del poble cap a la terra catalana’.

‘Per nosaltres no hi ha frontera en la llibertat d’expressió, que és un dels elements més importants de l’estructura de l’Europa que estimem; ser lliure, protegir aquells qui es troben en dificultats i estar al costat dels qui són perseguits és un element de llibertat, del qual Perpinyà s’enorgullirà sempre’, ha subratllat Jean-Marc Pujol. ‘Fem un gest simple d’humanitat i solidaritat’, ha conclòs.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb