El ple de Ripoll aprova una moció de la CUP que condemna el racisme institucional arran d’un piulet de l’ajuntament

  • El piulet explicava que la policia local havia localitzat un home dormint en un parc i que, una vegada comprovat que era en situació irregular, els agents s'havien posat en contacte amb la policia espanyola, que se'l va endur per obrir-li un expedient d'expulsió

VilaWeb
Ple de l'Ajuntament de Ripoll

ACN

26.07.2023 - 03:25
Actualització: 26.07.2023 - 10:05

El ple de l’Ajuntament de Ripoll ha aprovat aquest dimarts al vespre una moció de la CUP per a rebutjar el piulet que va fer el consistori informant que s’havia lliurat a la policia espanyola una persona sense llar que dormia en un parc del municipi. La publicació anava acompanyada d’una fotografia de la persona tapada amb un llençol. La moció, que s’ha aprovat amb els vots favorables de la CUP, el PSC, ERC i Junts, reclama que es faci una investigació exhaustiva, independent i transparent sobre els fets ocorreguts per establir una “possible existència de racisme institucional i prendre les mesures disciplinàries o legals necessàries”.

El piulet polèmic es va fer en el compte oficial de Twitter de l’Ajuntament de Ripoll, governat per Aliança Catalana, el 18 de juliol. En la publicació s’explicava que la policia local havia localitzat un home dormint en un parc i, en comprovar que estava en situació irregular, els agents s’havien posat en contacte amb la policia espanyola, que se’l va endur per obrir-li un expedient d’expulsió. Arran d’això, la CUP ja va demanar d’activar una moció de censura per a fer fora Sílvia Orriols de la batllia.

El portaveu de la CUP, Daniel Vilaseca, ha exposat que la moció no va “d’immigració sí o immigració no” sinó de “com l’Ajuntament de Ripoll utilitza les seves xarxes per difondre una ideologia concreta”. En aquest sentit, Vilaseca ha retret a Orriols que faci servir el consistori per estigmatitzar i discriminar i li ha demanat que “no embruti més el nom de Ripoll per una precampanya electoral eterna”.

Per part d’ERC, el regidor Roger Bosch també ha criticat el piulet i diu que va sentir vergonya. “A partir d’ara publicaran a les xarxes totes les infraccions que puguin passar al poble?”, ha demanat Bosch. La portaveu republicana, Chantal Pérez, ha recordat a Orriols que representa el conjunt de la població ripollesa i, per tant, considera que “no es pot fer apologia d’una determinada ideologia” a les xarxes institucionals.

De Junts, Manoli Vega també ha recordat a la batllessa d’extrema dreta que governa per als deu mil ripollesos “i no només pels 1.400 que la van votar”. Vega també ha dit que “comencen a estar tips d’estar al focus mediàtic tot el dia”: “Valdria la pena baixar el suflé i actuar de manera normal”. Enric Pérez, portaveu del PSC, ha dit que el piulet tenia una “clara intencionalitat”: “Semblava que estigués exhibint un trofeu de caça amb una persona estirada a terra”. També el regidor de Som-hi Ripoll, Joaquim Colomer, ha criticat el piulet i ha demanat desvincular-ne la policia local i la persona que s’encarrega de les xarxes.

Com a resposta a les crítiques rebudes, Orriols ha defensat que els agents de la policia local “es van cenyir escrupolosament a la legalitat vigent” i assegura que “no van faltar el respecte i no van fer cap discriminació per raó de raça”. “El que seria condemnable seria saltar-se la legalitat”, ha dit. La batllessa ha defensat que el piulet va ser neutral i que “va exposar de manera ordenada uns fets”. Orriols ha dit que no va donar cap ordre concreta a la policia local per a actuar, però sí que ha admès que d’ençà que va ser elegida batllessa va dir al cos que hi havia d’haver “tolerància zero amb la immigració il·legal”.

La moció demana que l’Ajuntament de Ripoll “condemni de manera clara i inequívoca qualsevol acció per part de la policia local que vulneri els drets fonamentals, incloent-hi la divulgació de la nacionalitat d’una persona sense llar sense el seu consentiment”. També volen que l’ajuntament doni instruccions a la policia local perquè “actuï sempre prioritzant el benestar de les persones i vetllant pel respecte i la garantia dels seus drets”.

Alhora, el text exigeix que es faci una investigació que l’ajuntament “es comprometi a fer un ús responsable, no partidista i d’acord amb els valors democràtics de les xarxes socials i tots els mitjans de comunicació de la corporació”.

La moció aprovada també demana que es desenvolupin protocols clars i formació adequada amb perspectiva antiracista a tots els membres de la policia local de Ripoll amb l’objectiu “de garantir que les seves actuacions vagin en consonància amb els principis de respecte als drets humans, protecció de dades personals i no-discriminació”.

Finalment, també es demana que l’ajuntament “adopti mesures per abordar el racisme institucional per mitjà de la promoció de polítiques antiracistes i de sensibilització de la comunitat local amb l’objectiu de construir una vila inclusiva i respectuosa amb la diversitat”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor