‘El Petit Príncep’ també parla alguerès

  • Dissabte es presenta la traducció en el català de l'Alguer de la famosa obra d'Antoine de Saint-Exupéry

VilaWeb
Redacció
12.11.2015 - 02:00

L’escriptor i pilot arpità Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) segurament que no es va imaginar mai que una obra seva, publicada un any abans de desaparèixer amb el seu avió durant la Segona Guerra Mundial, acabaria essent un dels títols més llegits i traduïts de totes les èpoques. ‘El Petit Príncep‘ (1943), que relata el periple d’un príncep infantívol per planetes imaginaris, ha captivat des de fa setanta anys infants i adults, a més a més de col·leccionistes empedreïts (com el polític Enric Nomdedéu) disposats a aconseguir-ne tantes traduccions com n’hi ha, unes dues-centes cinquanta.

‘El Petit Príncep’, en efecte, s’ha traduït als principals idiomes del món, però també hi ha tradició de publicar-lo en llengües minoritàries i dialectes singulars, com ara l’occità d’Aran, des del 2005, i el català de l’Alguer, des d’ara mateix. Dissabte a les cinc es presenta a la sala de conferències del complex cultural lo Quarter de l’Alguer ‘Lo Petit Príncip‘, a càrrec de Carla Valentino, traductora i vice-presidenta d’Òmnium Cultural de l’Alguer.

Segons l’autora, ‘Lo Petit Príncip’ representa ‘la primera traducció integral en català de l’Alguer d’una obra literària d’aquesta importància i tan coneguda’, amb la intenció de confirmar que ‘l’alguerès té la mateixa dignitat que les altres llengües nacionals i minoritàries’. Recorda, a més, un detall biogràfic de Saint-Exupéry: del maig al juliol del 1944 va viure a l’Alguer, com a agregat de l’esquadra francesa de reconeixement aeri que es trobava a l’aeroport militar de la ciutat.

El llibre s’ha publicat gràcies a la col·laboració d’Òmnium Cultural i l’Ofici de l’Alguer de la Generalitat amb l’editorial sarda Papiros, que també és al darrere de les traduccions del llibre en sard (‘Su Printzipeddu’), en maltès (‘Iċ-Ċkejken Prinċep’) i en tabarquí (‘U Prìncipe Picin’).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any